Neatbildētie jautājumi • IR.lv

Neatbildētie jautājumi

7
Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa kolēģu ielenkumā pirms Valsts prezidenta vēlēšanu 5.kārtas balsojuma rezultātu paziņošanas.
Indra Sprance

Kur radās neafišētās 13 papildu balsis Valsts prezidenta ievēlēšanai, un vai koalīcijas sašķeltība novedīs pie valdības maiņas?

Mulsi smaidi, izvairīgas frāzes – «mēs balsojam tā, kā balsojam», «pēc sirdsapziņas», «jautājiet frakcijas vadītājam». Saskaņas deputāti ir vārdos atturīgi un veikli izklīst pēc frakcijas sēdes vēlā 3.jūnija pēcpusdienā pirms izšķirošā balsojuma par nākamo Valsts prezidentu. Tobrīd Saskaņas prezidenta amata kandidāts deputāts Sergejs Dolgopolovs jau ir izkritis no sacensības, savukārt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) kandidāts aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis apsteidzis Nacionālās apvienības izvirzīto Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu, taču vēl nav ieguvis Saeimas vairākuma atbalstu. Atlicis balsojums, kurā vēlēšanu zīmēs būs tikai Vējoņa uzvārds. Saskaņa ir lielākā Saeimas frakcija, un tās lēmums var noteikt vēlēšanu rezultātu, kurā koalīcija sašķēlusies starp diviem kandidātiem, nespējot panākt vairākumu nevienam no tiem.

Situācijas nopietnību apliecina arī Saskaņas priekšsēdētāja, Rīgas mēra Nila Ušakova personīga klātbūtne Saeimā. Neoficiāli zināms par abu Saskaņas līderu  –  Ušakova un Saeimas frakcijas vadītāja Jāņa Urbanoviča – saspīlētajām attiecībām, bet līdz šim partijas vadītājs nebija aktīvi iesaistījies Saeimas frakcijas darbā, šos jautājumus vairāk atstājot Urbanoviča pārraudzībā. Valsts prezidenta vēlēšanu dienā viss bija citādi –  Ušakovs līdz pat vēlai pēcpusdienai personīgi klātienē sekoja procesam. Uz Ir jautājumu, vai neuzticas frakcijas vadītājam, atbildēja ar pretjautājumu Urbanovičam: «Jāni, vai es tev varu uzticēties?» Savukārt savu klātbūtni skaidroja kā «valdes priekšsēdētāja pienākumu atsevišķos momentos būt kopā ar biedriem».

Oficiāli Saskaņas līderi apgalvo, ka frakcijas deputāti pēc Dolgopolova atsijāšanas balsojuši pret visiem pārējiem kandidātiem, taču balsu matemātika un vairāki citi apstākļi liek šaubīties par vārdu atbilstību darbiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu