Patriarha aiziešana • IR.lv

Patriarha aiziešana

5
Voldemārs Krustiņš.
Pauls Raudseps

Latvijas Avīzes tēvs Voldemārs Krustiņš stāsta, kā viņu atlaida no darba, cik miljonus savulaik viņam aizdevis Aivars Lembergs un kāpēc apbrīno Solvitu Āboltiņu

Kad piebraucu pie Mežaparka mājas – glītas, pēc neatkarības atgūšanas celtas ēkas ar rūpīgi koptu dārzu -, saimnieks iznāk pa vārtiem un aicina iebraukt sētā. Nedēļu pirms mūsu tikšanās, 29.maijā, Latvijas žurnālistikas leģenda Voldemārs Krustiņš tika atlaists no LA redakcijas padomes priekšsēdētāja amata. Viņa straujā aiziešana piesaistīja uzmanību ne tikai tāpēc, ka to skaidroja ar avīzes īpašnieku politiskajām interesēm prezidenta vēlēšanās. Krustiņa krišana iezīmē ēras noslēgumu Latvijas žurnālistikā. Laikrakstu, ko tolaik sauca Lauku Avīze, Krustiņš izveidoja 1987.gadā un kopš tā laika vadīja ar padomju laikos kaldinātu tvērienu. Viņš ir pēdējais no avīžu redaktoriem patriarhiem, kuri uzspieda savu personības zīmogu laikrakstam un politiskaja šahā tika uzskatīti par ministriem līdzvērtīgām figūrām. Formāli galvenā redaktora amatu Krustiņš atstāja jau 1997.gadā, bet reti kurš šaubījās, ka līdz pat liktenīgajai piektdienai viņš noteica avīzes līniju.

Intervija notiek lielā, nedaudz krēslainā istabā, kur sēžam masīvkoka ādas atzveltņos. Savos 82 gados Krustiņš joprojām ir enerģisks, izteiksmīgs runātājs.

Līdz šim Krustiņš tikai netieši norādījis atlaišanas iemeslus. «Manuprāt, runa ir par vēlmi mainīt avīzes nacionāli konservatīvo kursu. Visticamāk, šie uzskati sākuši kādam traucēt,» Krustiņš izteicās pirms atbrīvošanas. Ko saka tagad?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu