Troļļi nāk • IR.lv

Troļļi nāk

4
Nellija Ločmele

 

Krietnu laiku jau nelasu interneta komentārus vietnēs, kur tos ieklabina anonīmi personāži – mani neinteresē nejaušu garāmgājēju vērtējumi vai apmaksātas PR armijas radīta «tautas balss». Sociālajos tīklos ignorēju mēstules, ko ražo troļļotāji, bet viņu darbība ir tik uzmācīga, ka reizēm tiešām izkropļo iespaidu par to, kā sabiedrība uztver aktuālus notikumus. Nošķirt patiesību un melus ir jātrenējas.

Vairāku mēnešu garumā veiktais The New York Times pētījums par Kremļa troļļu darbību, ko pārpublicējam šonedēļ, atklāj milzīgās ambīcijas un vērienu, ar kādu kaimiņvalsts ir izkopusi melu stratēģiju. Ik dienu simtiem, tūkstošiem cilvēku sēžas pie datora, lai ar viltotām identitātēm neskaitāmas reizes atražotu nodiktētus viedokļus, izliekoties par «īstiem» līdzpilsoņiem. Troļļi vilto realitāti, sēj paniku un vajā cilvēkus. Pa īstam, tagad.

Lasot šo stāstu un domājot par Latviju, uztrauc divas lietas. Pirmā ir žurnālistikas kvalitāte – vai izvārgušajā mediju tirgū redakcijas neuzķersies uz provokācijām, kādas troļļi pērn sarīkoja ASV? Pieredze ar pašmāju viltus «meteorītu» neiedvesmo.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu