Šveicē uzpeld baltiešu miljoni • IR.lv

Šveicē uzpeld baltiešu miljoni

3
Negaisa mākoņi savilkušies virs HSBC Private Bank (Suisse) centrālā biroja Ženēvā.

Tālu no savu valstu nodokļu dienestiem, Šveicē naudu glabāja negodā kritušais Lietuvas Snoras baņķieris Antonovs, Igaunijā dzimis reklāmas guru un Baltijas naftas tirgoņi, liecina noplūdusī informācija par 240 miljoniem dolāru

Kad Krievijas miljardieris Vladimirs Antonovs vēl bija pazīstams kā baņķieris, nevis bēglis, kuru Lietuvas tiesībsargi meklē aizdomās par apjomīgu naudas izkrāpšanu, viņš vēlējās par 3,5 miljoniem ASV dolāru iegādāties privātu lidmašīnu, samaksas ķīlai izmantojot bankas Snoras aktīvus. Šis ir tikai viens no secinājumiem par Baltijas klientiem, kas izriet no «HSBC failiem» jeb vēsturē lielākās banku datu noplūdes.

Šī informācija izgaismo milzīgu nodokļu apiešanas shēmu, kuru pasaules otrā lielākā banka labprāt sekmēja ar savas Šveices filiāles starpniecību. Daudzās valstīs tagad ir sākts darbs pie nodokļu pārbaudēm, krimināllietu ierosināšanas un mēģinājumiem atgūt nesamaksātos nodokļus. Banka atkārtoti bija sniegusi klientiem garantijas, ka šo kontu informācija nekādā gadījumā nenonāks viņu mītnes valstu institūciju rīcībā, pat ja būs pierādījumi, ka nauda šajos kontos nav deklarēta un par to nav samaksāti nodokļi. Vēl vairāk – bankas darbinieki tika apsprieduši ar klientiem risinājumus, kā būtu iespējams paglābties no nodokļiem, tajā skaitā veidojot ārzonu kompāniju kontus, lai izvairītos no Eiropas Uzkrājumu direktīvas – 2005.gadā ieviesta regulējuma, kas ar banku informācijas apmaiņas palīdzību apkarotu nodokļu nemaksāšanu.

Visu trīs Baltijas valstu nodokļu dienesti ir lūguši Francijas kolēģus izsniegt viņu rīcībā esošos datus, taču Latvijas ierēdņiem līdz šim nav izdevies tos iegūt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu