Oligarhus padzīs tautas dusmas • IR.lv

Oligarhus padzīs tautas dusmas

4
Ināra Mūrniece.
Pauls Raudseps

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece atzīst: ir kauns, klausoties garas debates par tikumību, kamēr būtu jāstiprina valsts drošība un tiesiskums

Pēdējos mēnešos sabiedrības uzmanības centrā bijušas Valsts prezidenta vēlēšanas, tāpēc dažiem varbūt palicis nepamanīts, ka aizvien skaidrāku politisku tēlu iezīmējusi valsts otrā persona – Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība), kas stājās amatā pērn novembrī. Sevišķu uzmanību viņa pievērsa ar 4.maijā teikto runu, kurā neparasti atklāti izteicās par oligarhu ietekmi politikā un to, kā naudas vara grauj iedzīvotāju ticību savai valstij. Intervēt Mūrnieci devāmies pirms prezidenta vēlēšanām, bet pie lasītājiem viņas teiktais nonāk jau pēc 3.jūnija balsošanas. Tomēr neatkarīgi no šo vēlēšanu rezultāta Saeimas priekšsēdētājas vārdi rada svarīgu fonu politiskā procesa tālākajai attīstībai.

Kā esat iejutusies Saeimas priekšsēdētājas darbā, vai kaut kas jūs tajā ir pārsteidzis?
Pusgadu esmu strādājusi, ļoti intensīvi mācoties, turklāt vēl Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā ir otra, diezgan liela ārlietu slodze. Mani vienmēr ir pārsteidzis, cik daudz laika prasa, lai virzītu uz priekšu lietas, kas ir ļoti vajadzīgas, bet par kurām ir dažādi viedokļi. Piemēram, aizsardzības budžeta palielināšana līdz 2% no IKP – iepriekšējais ministrs Pabrika kungs par to runāja ļoti daudz. Ļoti agrā fāzē NA frakcija bija vienīgā, kas šo ideju atbalstīja. Tad sākās arvien lielāka Kremļa agresija Ukrainā un pie šī ļoti nepieciešamā risinājuma nonāca arī pārējie. Tapat var runāt par demogrāfijas programmu – sabiedrībai bija ļoti skaļi jāpasaka: jā, tā ir nepieciešama lieta. Jaunajām ģimenēm jājūtas droši, tā ir laba saite, kas cilvēkus pašlaik notur Latvijā.

Kas būtu jāmaina parlamenta darbā, lai to padarītu efektīvāku vai atklātāku?
Salīdzinot ar citām ES dalībvalstīm, mums ir ļoti vecmodīga, atpalikusi Saeimas kanceleja, kas tagad jau pat kavē parlamenta darbu. Iepriekšējais prezidijs sāka šo lietu risināt, tagad ir tiesvedības process ar kancelejas vadītāju saistībā ar darba devēja uzticības zaudēšanu, bet tiesu lietas Latvijā var vilkties gadiem. Līdz ar to ir iecerēts risinājums, par ko pašlaik skaļi negribu runāt, jo tas vienkārši ir jāizdara. Parlamenta darbs jāpadara efektīvs, mūsdienīgs. Nepieciešams attīstīt arī, piemēram, analītisko kapacitāti, līdzīgi kā Lietuvas parlamentā, kur ir analītikas nodaļa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu