Ugunskristības • IR.lv

Ugunskristības

8
Jevgenijs Golovčuks ikdienā strādā pie Civilās aizsardzības mehānisma, kas tiek iedarbināts, ja Eiropā vai ārpus tās notiek kāda dabas vai cilvēku izraisīta katastrofa. Nepālā viņš valkāja zilo ES vesti — tā bija viņa atpazīšanas zīme.
Ieva Puķe

Aizbraucis uz Nepālu savā pirmajā ES katastrofu koordinācijas misijā, Jevgenijs Golovčuks nonāca 42 kilometrus no nākamās lielās zemestrīces epicentra, tomēr uzdevumu izpildīja

Martā, kad Jevgenijs Golovčuks (27) devās komandējumā uz starptautisku katastrofu risku mazināšanas konferenci Japānā, viņš Tokijā apmeklēja iestādi, kurā iedzīvotājus apmāca rīkoties zemestrīču, taifūnu, plūdu, ugunsgrēku gadījumā. Viena telpa bija aprīkota zemestrīces imitācijai. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības nodaļas vecākais speciālists neko tādu nebija piedzīvojis. Sākumā aparatūra grīdu sadrebināja līdz 5 magnitūdām pēc Rihtera skalas. «Sajūta diezgan dīvaina, bet nekas traks nenotika. Galds drusciņ lēkāja. 7 magnitūdas – tas jau bija skarbi! Uzdevums vienkāršs – vajag palīst zem galda, bet pat to bija grūti paveikt, viss šūpojās. Es sapratu mērogu – cik stipri var kratīt un ko vajag darīt. Kad zemestrīce ir beigusies, vajag izslēgt elektrību. Var gadīties, ka vadi ir bojāti, var sākties ugunsgrēks.» 

Tajā brīdī Žeņa pat nenojauta, ka pāris mēnešus vēlāk piedzīvos īstu un vēl stiprāku, 7,4 magnitūdu zemestrīci. Un atradīsies 42 km no tās epicentra. Tas 12.maijā notika Nepālā, kur viņš ES palīdzības misijā uzturējās no 28.aprīļa līdz 17.maijam. Ieradās tad, kad citi eiropieši centās tikt prom – trīs dienas pēc postošās pirmās zemestrīces, kurā gāja bojā vairāk nekā 8400 cilvēki.

Pieteicās pats

«Jā, pirmā reize Nepālā un pirmā šajā Āzijas daļā,» Jevgenijs apstiprina. «Kādreiz domāju, ka aizbraukšu kā tūrists, bet sanāca tā.» Nolaižoties Katmandu, viņš no gaisa novērtēja situāciju: cik daudz ir nometņu, telšu pilsētu. «Varbūt uzreiz nebūs iespējas pacelties ar helikopteru.» Tā bija viņa pirmā katastrofas misija. Pēdas kņudēja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu