Lai labi ripo! • IR.lv

Lai labi ripo!

3
Lai strādātu šajā jomā, ir jāfano par to, ko dari. Un jāstrādā. Daudz, — saka Toms Ērenpreiss.
Ieva Alberte

Ērenpreiss rada jaunus, sportiskākus velosipēdus – Zvirbuli un Žubīti – un atver veikalu

Toms Ērenpreiss uz sarunu ierodas ar Gustavu, zilu Ērenpreisa velosipēdu. Uz jautājumu, kas jauns, viņš atbild īsi: «Riteņi. Divi jauni.» Patlaban ir prototipu līmenī. Toms stāsta, ka Zvirbulis būs sportiskāks par Žubīti, tāds pa pilsētu skrienamais. Riteņiem tiks doti putnu vārdi, «jo braukšana ar riteni ir brīvības sajūta, lidojums». Abu riteņu radīšanu finansiāli atbalsta riska kapitāla fonds ZGI (Zaļās gaismas investīcijas), kas iegulda projektos ar augstu izaugsmes potenciālu. Plānots, ka abi «veloputni» būs gatavi un nopērkami jūnijā. «Tie vajadzīgi, lai, gluži kā restorānā, nepiedāvātu tikai divus ēdienus. Līdz ar to, cerams, mūs arī pirks vairāk.» Ar jaunajiem riteņiem varēs komfortabli mīties arī lielos attālumos.

Pirmais Ērenpreisa velosipēds Latvijā radās 1922.gadā, un tā autors bija Mazsalacā dzimušais Gustavs Ērenpreiss. Toma vecvectēva brālis. Fabrika atradās Rīgā pie Gaisa tilta, velosipēdi bija iecienīti arī ārpus Baltijas. Otrā Pasaules kara laikā ražošana pārtrūka.

Savu pirmo riteni Toms pats atjaunoja 12 gadu vecumā. 2006.gadā viņš pameta viesmīļa darbu un atvēra velosipēdu restaurācijas darbnīcu, pēc četriem gadiem nodibināja uzņēmumu Ērenpreiss Original. Par vizuālo tēlu parūpējās Ērenpreisa līdzīpašnieks Viesturs Masteiko, izveidoja mājaslapu. Viņa bildētās fotogrāfijas Ērenpreisa katalogam kopā ar velosipēdu dizaineri Lieni Drāznieci saņēmušas starptautisku atzinību. Trešais līdzīpašnieks ir jurists Mārtiņš Kvēps.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu