Kurš būs īstais? • IR.lv

Kurš būs īstais?

5
Raimonds Vējonis.
Aivars Ozoliņš

Aizklātais balsojums mazina valdības koalīcijas iespējas 3.jūnijā ievēlēt Valsts prezidentu

Saeima var ievēlēt Valsts prezidentu jau 3.jūnijā – kandidātam nepieciešams 51 deputāta atbalsts, bet valdības koalīcijas trim partijām kopā ir 61 balss. Taču politiķu publiski runātais var neatbilst viņu patiesajiem nodomiem, bet balsojums Saeimā par prezidentu būs aizklāts.

Vēlēšanu procesu nosaka Satversme, Saeimas Kārtības rullis un Valsts prezidenta ievēlēšanas likums. Vispirms Saeima balso par visiem kandidātiem. Ja neviens neiegūst 51 balsi, tad balso vēlreiz par visiem. Pēc tam ikvienā turpmākajā vēlēšanu kārtā izslēdz to kandidātu, kas ieguvis vismazāk balsu. Vēlēšanas turpina, līdz viens no kandidātiem iegūst ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu. Ja arī pēdējā kārtā neviens nesaņems vismaz 51 balsi, jārīko jaunas vēlēšanas. Jauni kandidāti būs jāizvirza līdz 8.jūnijam, un vēlēšanām jānotiek no 13. līdz 18.jūnijam.

Koalīcijas partijas nav spējušas vienoties par vienu kandidātu, kā bija apņēmušās izdarīt. ZZS savu kandidātu Raimondu Vējoni izvirzīja pēc viņa asām domstarpībām ar apvienībā arvien ietekmīgo Aivaru Lembergu, un viņš nevar droši rēķināties ar visas frakcijas vienotu atbalstu izšķirīgajos balsojumos vai būt drošs, ka nenotiks darījumi ar citām frakcijām, lai nepieļautu neviena ievēlēšanu. Vienotība nolēma nepieteikt savu kandidātu un atbalstīt Vējoni, taču vismaz septiņi no 23 frakcijas deputātiem ir pauduši gatavību atbalstīt Levitu. ZZS viņu noraidīja kā koalīcijas kopējo kandidātu tikai tāpēc, ka viņš nav ZZS izvirzīts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu