Latvijas identitāte • IR.lv

Latvijas identitāte

4

Cilvēks dzīvo skaisti, ja ir nokratījis nastu, bet neatkratās no atbildības

Identitāte ir mūsu iekšējais dzīvsudrabs, kas pulsē starp pagātni un nākotni, pārvietojas telpā un rada. Identitāti veido trīs elementi – izcelsme, nodoms un pārvērtēšana -, kas saistīti ar trim cilvēka spēkiem: atmiņu, gribu un prātu. Ja atmiņa nostiprina izcelsmi, griba piepilda nodomu un prāts pārvērtē dzīvi, varam runāt par stipru identitāti. Taču – vai vērtīgas ir tikai stipras identitātes? Identitāte var būt arī vāja. Kā mazs un kustīgs piliens cilvēkā tā iedvesmo politiku, ekonomiku un personisko dzīvi, vairo pašapziņu. Domājot par identitāti, mēs vienmēr atrodamies ceļā no sevis uz nāciju un atpakaļ.

Visvieglāk saprast sevi caur izcelsmi: «Esmu dzimis un audzis tais purvos pie Baltijas jūras, pie pelēkiem cinka viļņiem, kas vienmēr pa divi turas,» pareizām vai nepareizām asinīm dzīslās, ģimeni, vecākiem un vēl tālākiem senčiem, bērnības māju, stāstiem par apkaimi un valsti ar tās leģendām. Atmiņa ir iedzimts identitātes talants, kas uzpludina pagātnes avotus, literatūra pārvērš tos kultūras zīmēs, bet ideoloģija nostiprina kanonos. Ir vajadzīgs atmiņas darbs, lai no vēstures izveidotu identitāti, bet vēl vairāk ir vajadzīga brīvība.

25 neatkarības gados latvieši ir nostiprinājuši savus izcelsmes pamatus. Par to jāpateicas atdzimušajai pašapziņai un arī valsts kultūrpolitikai, kas atbalsta tradīcijas. Mūsu atsauces ir kļuvušas etniski un ģeogrāfiski plašākas, iekļāvušas citu tautu idejas, vērtības un pat naudu. Esam atvērtāki starpetniskai komunikācijai pašu mājās – svētkos, talkās un maratonskrējienos. Izcelsme nostiprinās arī ekonomiski, piešķirot saimniecībai papildu vērtību. Pieprasījuma līmenī redzam patērētāju aizrautību ar vietējām precēm, garšām un zīmoliem, kuriem ir spēks pat globālos tirgos. Piederības zīmes ekonomikā ir par maz novērtētas, taču mazā uzņēmējdarbība arvien rada nācijai un vietai raksturīgo ekonomiku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu