Sapnis par Eiropu • IR.lv

Sapnis par Eiropu

5
Māra Miķelsone

Četrus pēdējos gadus Latvijā vislielākais patvēruma meklētāju skaits bijis no Gruzijas, pērn pārspējot pat kara skarto Ukrainu. Kāpēc tā?

Lietaini pelēkā Latvijas rītā, gaidot autobusu uz Muceniekiem, pieturvietā gar acīm slīd reklāma ar saulainu kalnu ainavu: «Vasara Gruzijā,» aicinot ceļot uz Gruziju. Pēdējo nedēļu laikā Eiropa nonākusi viedokļu krustugunīs par bēgļu kvotām, kam Latvijas politiķi negrib piekrist. Tikmēr mūsu valstī ik gadu jau ierodas patvēruma meklētāji, kuru vairākums nebūt nenāk no Āfrikas, par ko valda uztraukums Eiropā patlaban. Kopš 2011.gada lielākais patvēruma meklētāju skaits Latvijā ierodas no Gruzijas, kopumā šajos gados jau aptuveni seši simti. Kas gruzīniem liek doties prom no savas zemes, un kāpēc viņi ierodas Latvijā?

Nelegāla robežšķērsošana

Akaki Kahetelidze (46) patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Mucenieki patlaban ir viens no nepilna desmita Gruzijas iedzīvotāju. Pērn 29.decembrī viņš nelegāli pārgāja Latvijas un Baltkrievijas robežu un padevās mūsu robežsargiem. Akaki neslēpj, ka viņam ir «pieredze» robežas pāriešanā, bet sīkāk par to nestāsta. Vīrieša oficiālā versija – pametis Gruziju «politisko problēmu» dēļ, jo vēlēšanās palīdzējis bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili partijai, bet tagad viņš par to tiekot represēts un Gruzijā draudot cietumsods. Latvijai nu jāpārliecinās, vai tā ir taisnība, lai lemtu, kādu statusu viņam piešķirt vai nosūtīt atpakaļ. Kamēr notiek pārbaude, Akaki dzīvo Mucenieku centrā, kur Latvijas valsts viņam dienā piešķir 2,15 eiro, nodrošina pajumti, siltumu un dzīvei nepieciešamo. Atbilde jāgaida vairākus mēnešus vai pat ilgāk.

Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) Latvijas biroja pārstāvis Ilmārs Mežs ir skeptisks par Akaki līdzīgiem stāstiem. Viņaprāt, lielākā daļa bēgļu gan uz Latviju, gan uz citām valstīm dodas meklēt labākus dzīves vai darba apstākļus, un bēgļa statusu pieprasa cerībā, ka viņiem to piešķirs. Mežs pats Rīgas lidostā atpakaļceļā pavadījis ap 100 cilvēku, no kuriem daudzi pēc patvēruma pieprasījuma noraidīšanas ir atklāti stāstījuši – cerēja, ka te varēs strādāt. Liels bijis pārsteigums, ka arī Latvijā ir bezdarbs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu