Dzēš cilvēku neprātu • IR.lv

Dzēš cilvēku neprātu

3
Kristaps Eklons.
Zane Mače

Latvijas sabiedrība vēl nav gatava rūpēties par savu drošību, secina VUGD pulkvedis Kristaps Eklons

Saposies baltā parādes formā, jo todien saņēmis apbalvojumu par ilgo dienestu, ugunsdzēsēju priekšnieka vietnieks pulkvedis Kristaps Eklons aicina ieturēties gruzīnu restorānā netālu no Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) centrālās ēkas Maskavas ielā. Šādi uzposušies, ugunsdzēsēji šonedēļ pulcēsies ballē, atzīmējot 150 gadu jubileju. Iepriekš danči knapās rocības dēļ šiem varonīgajiem vīriem nav rīkoti.

Pirms 150 gadiem, 17.maijā, brīvprātīgo izveidotā ugunsdzēsēju komanda pirmo reizi devās dzēst ugunsgrēku Vecrīgā. Kopš tiem laikiem dienests ir stipri mainījies, VUGD šodien strādā 2985 speciāli mācīti vīri, kuru pienākums ir ne tikai cīņa ar «sarkano gaili», bet arī cilvēku glābšana, noslīkušo meklēšana, avāriju seku likvidēšana. Tiesa, šie darbi tiek darīti ar trūcīgu aprīkojumu – VUGD rīcībā ir 340 speciālo transportlīdzekļu, lai gan, pēc Ministru kabineta noteikumiem, būtu jābūt uz pusi vairāk. Turklāt pusi no autoparka veido ZIL, GAZ un KAMAZ markas braucamie, divas trešdaļas automobiļu ir vecāki par 20 gadiem un rijīgi. Dažu nākamo gadu laikā autoparku gan plānots atjaunot ar 93 mašīnām, ieguldot šim mērķim vairāk nekā 36 miljonus eiro. Eklons atgādina – kreklā un šortos ugunsdzēsējs vairs nav ugunsdzēsējs.

Ar mācībām dienests tiek galā pats. Vajadzību saraksta augšgalā ir tehnika un aprīkojums. Šogad VUGD maciņā ir gandrīz 40 miljoni eiro, no kuriem lielākā daļa paredzēta algām. Policisti ES Padomes prezidentūras viesus janvārī draudēja lidostā sagaidīt pastalās, tā paužot neapmierinātību ar slikto ekipējumu. Eklons saka, arī ugunsdzēsēji ir runājuši par savām vajadzībām, taču ugunsdzēsējs ikdienā nav tik redzams kā policists: sēž depo, trenējas un gatavojas izsaukumiem. «Aizbraucis uz ugunsgrēku, tu neiesi skaidrīt pastalās, lai parādītu, ka tev nav zābaku,» tajā brīdī primārais ir pēc iespējas ātrāk palīdzēt cilvēkiem, nodzēst degošo jumtu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu