«Latvieši — Ļeņina mazbērni!?» • IR.lv

«Latvieši — Ļeņina mazbērni!?»

1
Padomju laika atklātnīte Cīņai par Ļeņina un Staļina lietu esi gatavs!
Nellija Ločmele

Kādus pārsteigumus atklāj vidusskolēnu aptauja par padomju laikiem

Kā var Kārli Marksu sajaukt ar Baltusu Dumidoru? Izrādās, vēsi – ja tev ir 17, padomju dresūras vietā esi baudījis Harija Potera burvestības un prāts nesas uz jokiem, tad sirms bārdainis drīzāk atgādina Cūkkārpas direktoru, nevis pirms 200 gadiem dzimušo komunisma ideologu. Tas nekas, ka burvju skola ir literāra fikcija, bet komunistu murgi bija ikdienišķa realitāte miljoniem PSRS pilsoņu, arī šodienas tīņu omītēm un vectēviem. Žurnāls Ir vēlējās noskaidrot, ko no padomju pagātnes saprot jaunieši, tāpēc aptaujājām vairāk nekā 150 vidusskolēnu – vecāko klašu audzēkņus no skolām Rīgā, reģiona centrā (Valmiera) un laukos (Piebalga). Atbildes pārsteidza.

20 jautājumu anketa bija ciets rieksts vairākumam padsmitgadnieku – tikai uz sešiem jautājumiem pareizo atbildi zināja vairāk par pusi aptaujāto. Meitenes kopvērtējumā mazliet apsteidz puišus un rīdzinieki reģionu skolēnus.

Milicija aptaujā izrādās padomju laika spēcīgākais zīmols – to pareizi nosauc četras piektdaļas aptaujāto, reizēm paspīdot ar «mentu» iesaukas zināšanām. Rudens ražas talkas stabili ieņem otro vietu, lai gan rīdziniekiem par to ir mazāka sajēga nekā lauciniekiem un daži atbildētāji rudeņos skolēnus bija gatavi sūtīt nevis uz tīrumiem, bet pionieru nometnēm, «uz Krieviju klausīties vadonī» vai pat uz baznīcu!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu