Zaudētāja parāde • IR.lv

Zaudētāja parāde

4
Aivars Ozoliņš

Putins 9.maijā parādīs pasaulei, ka Krievija nevar uzvarēt

Šogad 9.maija parāde Sarkanajā laukumā Maskavā būs vērienīgākā kopš padomju laikiem – 16 tūkstoši karavīru, 200 tanku un citu bruņutehnikas vienību, 150 lidmašīnu. Taču šo izrādi no Ļeņina mauzoleja tribīnes Krievijas prezidenta Vladimira Putina kompānijā noskatīsies tikai saujiņa ārvalstu prominenču, starp kurām nebūs pārstāvju no Krievijas sabiedrotajām valstīm Otrajā pasaules karā ASV, Francijas, Lielbritānijas un lielum lielā vairākuma citu rietumvalstu.

Parādēm ir nozīme, bet 9.maija parādei Krievijā tā ir īpaša. Padomju laikos tā bija lielvalsts militārās varenības izrādīšana. Pēc PSRS sabrukuma pasākums pieklusa līdz ar tā iepriekšējo pamatmērķi, taču uzvaras «Lielajā Tēvijas karā» 60.jubilejā 2005.gadā Putins to atjaunoja kā Krievijas spēka un ietekmes demonstrējumu. Togad to apmeklēja gandrīz visu Eiropas valstu galvas, arī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura gan pabojāja Kremļa saimniekam svētkus, jo izmantoja iespēju nepaklusēt par karu izraisījušo Staļina un Hitlera vienošanos un Baltijas valstu okupāciju.

Šogad «uzvara pār fašismu» Kremlim ir arī Krimas aneksija pirms gada un karš Austrumukrainā. Jāatgādina, ka «fašisms», ko Putins metās apkarot, bija Ukrainas lēmums parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību. Šajā karā Kremlim faktiski nav sabiedroto. Un pat tikai būt parādes skatītāju rindās piekrituši ļoti nedaudzi un ar atrunām, ka tās tomēr esot 70 gadus senu notikumu, nevis Krievijas jaunā imperiālisma svinības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu