Mazā cilvēka uznāciens • IR.lv

Mazā cilvēka uznāciens

6
NULL

Romāns Vārdiem nebija vietas laikmeta detaļas un iespaidīgs jēlību apjoms

Ar savu jaunāko darbu Vārdiem nebija vietas prozaiķis un literatūrkritiķis Guntis Berelis papildinājis vēsturisko romānu sēriju par 20.gadsimta Latviju, aptverot laika posmu no 1913. līdz 1916.gadam. 

Traģiskajā laikmetā, kad bruka un mainījās pastāvošā lietu kārtība, tika likti pamati mūsdienu pasaulei. Prom no Kurzemes vien bēgļu gaitās devās ap 700 000 cilvēku, ievadot ilglaicīgu latviešu nespēju atgūties no 20.gadsimtā pārdzīvotā tautas dzīvā spēka zaudējuma gan garīgā, gan materiālā ziņā. 

Vienai potenciālo lasītāju daļai – it īpaši sievietēm, kas Latvijā veido grāmatu lasītāju lielāko daļu – Bereļa romāns tā brutalitātes un piezemētības dēļ varētu šķist nepieņemams un strauji ielidināms papīrgrozā. Citai lasītāju grupai, kas ne literatūrā, ne kino neatsakās no pamatīgas «černuhas» un agresīva mačo stila, pa reizei arī porno un līdzīgiem ar acīm tveramiem kairinājumiem, iespējams, netraucēs galvenā varoņa Tuša deformētā psihe un tās noteiktais domāšanas veids un rīcība, un tie romānu uztvers kā parastu literāru lasāmvielu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu