Radars pasaule • IR.lv

Radars pasaule

3
Zemestrīces pārlauzts asfalts uz kāda ceļa Nepālas galvaspilsētas Katmandu nomalē.

Nedēļas notikumi pasaulē


Bojāgājušo skaits 7,8 magnitūdas stiprajā Nepālas zemestrīcē pārsniedz 4300, ievainoto skaits ir tuvu 8000.
Ap 100 cilvēku gājuši bojā Indijā un Ķīnā. Zemestrīcē gājis bojā viens Igaunijas iedzīvotājs. No 43 Latvijas valstspiederīgajiem, kas katastrofas dienās atradās Nepālā, neviens nav cietis. Zemestrīce izraisīja lavīnu Everestā, kas daļēji apraka alpīnistu bāzes nometni. Sākoties kāpšanas sezonai, kalna pakājē bija simtiem alpīnistu. Nepālā ieradušās starptautiskas glābšanas komandas, kas ar suņiem pārmeklē gruvešus. Cilvēki apmetušies parkos un citās atklātās vietās, jo zaudējuši pajumti vai baidās atgriezties mājās bažās par iespējamiem pēcgrūdieniem. Nepāla lūgusi starptautisko palīdzību, to līdz ar citām ES valstīm sniegs arī Latvija. Atjaunošanas darbiem Nepālā vajadzēs apmēram piecus miljardus ASV dolāru.

Prezidenta Petro Porošenko ideja par Eiropas Savienības miera uzturētāju misijas sūtīšanu uz Ukrainu Briselē pagaidām ir noraidīta, uzskatot, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas misija darbojas pietiekami labi. Pirmdien notikušajā Ukrainas un ES samitā Kijevā valsts vadītāji mudināti iespējami ātrāk īstenot solītās reformas. Brisele uzstāj, ka Ukrainā ir vajadzīga decentralizācija, lai dotu lielākas pilnvaras, neatkarību un vairāk naudas reģioniem, kā arī nopietnas tiesībsargājošo iestāžu un ekonomiskās reformas. Samita laikā pie prezidenta rezidences Kijevā protestēja kalnrači, kas iebilst pret pašreizējo situāciju un gaidāmajām pārmaiņām.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka alianse palielinās reaģēšanas spēkus no 13 000 līdz 30 000 karavīriem, papildus izveidojot 5000 cilvēku vienību Eiropā. «Esam saskārušies ar krasi mainījušos drošības situāciju Eiropā,» sacīja Stoltenbergs, piebilstot, ka Krievija pārkāpusi  starptautiskos drošības noteikumus ar «agresīvām darbībām pret Ukrainu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu