Mikrobioloģijā nobriedis bizness • IR.lv

Mikrobioloģijā nobriedis bizness

6
Anita Lielpētere: «Man biznesā degsme ir daudz lielāka nekā kādreiz bija zinātnē. Ja zinātnieka darbs neder praktiskam darbam, ja viņš nevar ar saviem pētījumiem palīdzēt, tad kāda jēga kaut ko pētīt!»

Lai nezaudētu padomju laikā izveidotu Latvijas mikroorganismu kultūru kolekciju, zinātniece Anita Lielpētere juku laikos izveidoja uzņēmumu Bioefekts, kas jau vairāk nekā 20 gadus ražo videi draudzīgus mikrobioloģiskos augu mēslošanas līdzekļus

Bioloģijas zinātņu doktore Anita Lielpētere darba kabinetu dala ar grāmatvedi un tūkstošiem mazu spožlapsenīšu Trichogramma embryophagum, kurām gan nav atvēlēts lidināties pa visu telpu. Tām jāsamierinās ar elektriskā apgaismojuma sasildītām trīslitru burkām, kurās tās dēj oliņas. No tām tiek gatavots mikrobioloģiskais līdzeklis Trihogramma, kas lieliski tiek galā ar dārzu un lauku kaitēkļiem: ābolu, plūmju tinējiem, zirņu tumšo tinēju, kāpostu un rāceņu balteņiem un citiem riebekļiem.

Neviens par šo kopā dzīvošanu nesūdzas. Anita, kura uzņēmumu izveidoja 1993.gadā 50 gadu vecumā, tāpat kā pārējie desmit Bioefekts darbinieki, strādā spartiskos apstākļos. Ražotne ierīkota ēkā, kur padomju laikos bija atskurbtuve un nekādus eiroremontus nav piedzīvojusi. Darbinieki smejas, ka lielākā daļa iekārtu ir tikpat cienījamā vecumā kā viņi paši. Toties kā strādā! Bioefekts ir uzņēmums, kurā daudz svarīgākas par mūsdienu tehnoloģijām, apgriezieniem un apgrozījumiem ir zinātne un iespēja likt tās sasniegumus lietā. Te mikroorganismi un pētījumi tiek izmantoti, lai radītu videi draudzīgus līdzekļus: mēslojumu, augu aizsardzības līdzekļus, kompostētājus.

Zemei vislabākie

Iepazīšanās ar Bioefekts nelielo ražotni izvēršas aizraujošā ekskursijā mikrobioloģisko preparātu gatavošanas pasaulē. Lūk, patumša gaiteņa galā ir durvis ar milzu kukaiņa bildi. «Lai baisāk!» saka Anita, kurai patīk jokoties nopietnu sejas izteiksmi, vērojot – sapratīs viņas humoru vai ne. Aiz tām – pie trim sienām koka plaukti, visi pilni ar kolbām, kurās vairojas un rūgst dažādi mikroorganismi. Kolbu saturs ir visvisādās krāsās, sākot no konfekšu dzeltena un beidzot ar kokakolas brūnu. Vienās rātni spēlējas burbulīši, citās savairojušās sēnes krietnas siļķes lielumā. «Kad šo attaisīšu, jūs būsit pa durvīm laukā. Bacillus thuringiensis!» Anita smaidot mēģina baidīt, atkorķējot kolbu un pieliekot pie deguna. Īsta lauku atejas smaka! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu