Pagātni var skaidri just • IR.lv

Pagātni var skaidri just

5
Juka Rislaki.
Māra Miķelsone

Somu žurnālists un rakstnieks Juka Rislaki par staļinlaika paralēlēm ar mūsdienu Krieviju, somu aizsardzības gribu un to, kāpēc Jūrmalas vadība līdzinās Ziemeļkorejai

Latvijā pazīstamais somu rakstnieks un žurnālists Juka Rislaki, kas nereti politikas vērtējumos bijis asāks par mums pašiem, izceļas ar garo augumu – 191 centimetrs. Tas izskaidro rakstāmpults augstumu viņa darba kabinetā Jūrmalas mājā, mazākam cilvēkam būtu nepieciešams pakāpties uz ķebļa. Kabinetā ir arī norvēģu «sēžamšūpuļkrēsliņš» – rakstītājs darba procesā faktiski atrodas uz ceļiem. «Ērti, nenogurst,» saka Juka, kurš daudz laika pavada rakstot.

No otrā stāva paveras skats uz dārzu, kurā drīz plauks pumpuri. Kāpas aizvējā, nost no mašīnu straumes, Rislaki un viņa dzīvesbiedres rakstnieces, bijušās diplomātes Annas Žīgures namā miers ir gandrīz sataustāms.

Nupat latviešu valodā iznākusi Rislaki grāmata Vorkuta – pētījums par Staļina laika politieslodzīto nometņu masveida sacelšanos 1953.gadā, ko izdos arī igauņu un ukraiņu valodā. Lasot to, laiku pa laikam nāk prātā līdzības ar Ukrainas Donbasā notiekošo – abās vietās ieguva ogles «lielajai zemei», kura «aizrijās» gan ar Vorkutas lēģeriem, gan tagad ar Ukrainu. Mūsu saruna neilgi pirms Jukas 70.dzimšanas dienas notiek latviski – viņš jau daudzus gadus dzīvo šeit un uzskata sevi par Latvijas patriotu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu