Viens likums, cita taisnība? • IR.lv

Viens likums, cita taisnība?

5
Ilggadējais Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Alfs Baumanis Rīgā uz gājēju pārejas notrieca jaunieti, kurš guva smadzeņu satricinājumu. Taču tiesnesis savu vainu kategoriski noliedz, un to nekonstatēja arī disciplinārkolēģija, atstājot viņu bez soda
Indra Sprance

Uz pārejas notriekts gājējs. Tiesas lēmumā atsauce uz neeksistējošām likumu normām. Sēšanās pie auto stūres dzērumā. Atteikšanās pieņemt likumīgu blakussūdzību. Atteikšanās šķirt laulību, aizliedzot vēlreiz par to vērsties tiesā. Šie ir daži tiesnešu likumpārkāpumi, kuru izdarītāji turpina Latvijas Republikas vārdā spriest tiesu, turklāt vairāki nav saņēmuši vispār nekādu sodu. Kā tas iespējams?

Darbdienas pēcpusdienā Rīgā, vienā no Pārdaugavas krustojumiem, kur pašķiras Daugavgrīvas un Buļļu iela, intensīva satiksme plūst visos virzienos. Ik pa brīdim šoferi nogriežas uz Buļļu ielu, īpaši nesamazinot ātrumu un liekot retajam kājāmgājējam piesardzīgi šķērsot neregulējamo pāreju. Šajā krustojumā pirms diviem gadiem Lexus automašīna notrieca cilvēku. Rīgā katru gadu notiek simtiem negadījumu, taču šis bija īpašs. Lai gan bija cietušais un policija konstatēja pārkāpumu, šoferis netika sodīts. Tāpēc ka viņš ir tiesnesis un citi tiesneši nolēma, ka viņš nav vainīgs.

Atšķirībā no pārējiem autobraucējiem tiesnešus nevar sodīt policija. Vispār likums aizliedz tiesnešiem piemērot administratīvos sodus – jebkādas lietas par tiesnešu pārkāpumiem ir jānodod tiesu sistēmai, kura pati lemj par sodīšanu. Pārkāpumus izskata tiesnešu disciplinārkolēģija, ko Temīdas kalpi ievēlē no sava vidus.

Izskatot disciplinārlietas, kas ierosinātas par tiesnešu likumpārkāpumiem kopš 2012.gada sākuma, Ir apkopotā informācija liecina, ka aptuveni ceturtdaļu disciplinārkolēģija izbeigusi kā nepamatoti ierosinātas. Kopumā anonimizētā veidā pašlaik pieejama informācija par 37 tiesnešu disciplinārlietām (likums sargā tiesnešus, tādēļ viņu vārdi netiek publiskoti, taču par šo normu ir ierosināta lieta Satversmes tiesā). No tām 10 izbeigtas, bet 11 gadījumos atzīts tiesnešu tīšs likuma pārkāpums, savukārt septiņos gadījumos – rupja nolaidība. Visbiežāk piešķirti maigākie soda veidi – piezīmes un rājieni. Sešiem tiesnešiem piemērots bargākais sods – amatalgas samazināšana 10-20% apmērā uz pusgadu vai gadu, tajā skaitā arī divām tiesnesēm par dzeršanu tiesā un sēdes vadīšanu reibumā. Šajā laika posmā disciplinārkolēģija arī rosinājusi atcelt no amata trīs tiesnešus – Daugavpils tiesnesi Ernestu Jokstu par tīšiem likumpārkāpumiem, Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi Ziedoni Strazdu, pret kuru kriminālprocesu ierosināja KNAB, un Jūrmalas tiesnesi Solvitu Glaudāni par apspriežu noslēpuma pārkāpšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu