Beidzot uzlielīti • IR.lv

Beidzot uzlielīti

5
Edgars Lecis.
Ieva Puķe

Vajadzēja 60 000 rakstu un bankas uzmanību, lai Latvijas Universitātes vadība paslavētu Vikipēdiju, secina tās aktīvists Edgars Lecis

Esmu viens no rekordistiem. Desmit gadus esmu rakstījis vidēji pa diviem rakstiem dienā, kopā 6266 – par savu darbību amerikāņa Džimmija Velsa izgudrotās interneta enciklopēdijas Wikipedia latviešu versijā stāsta Edgars Lecis. 2003.gadā aizsāktajai Vikipēdijai ir padsmit administratoru un trīs augstākā līmeņa pārraugi, kā Edgars saka, «birokrāti». Viņš pieder pie šīs trijotnes. «Rakstīšanas ziņā man tiesības ir tādas pašas kā jebkuram,» sarunas biedrs uzsver. «Jā, man tehniski ir vieglāk atjaunot informāciju, ja kāds rakstā ir ierakstījis kaut ko huligānisku. Es «tur» esmu bieži, un citi mani klausa. Ir autoritāte.»

Omulīgs vīrs ar zēniski izspūrušu matu ērkuli, aptiekāra brillēm vieglos rāmjos ikdienā ir IT speciālists, programmētājs. Patlaban strādā, kā pats smejas, ārzemēs – aizrobežu projektā. «Vikipēdijai šodien nebūs laika un rītdien arī ne, parīt, iespējams, būs. Varbūt rakstīšu vakarā, kad bērni nolikti gulēt,» viņš lēš. Edgaram ir četras meitas. «Es televizoru neskatos, nedzeru. Pietiek laika!» attrauc, jautāts, vai ģimene nepārmet filantropisko misiju.

Izskrējis uz rīta kafiju tuvējā Bruņinieku ielas kafejnīcā, Edgars par hobiju runā ar aizrautību. Viens no Vikipēdijas «pelēkajiem kardināliem» uzmanību nav meklējis, to viņam sagādājis Norvik bankas 11.martā izsludinātais maratons kvalitatīvu Vikipēdijas rakstu skaita palielināšanai, uzvarētājiem solot balvas. «Protams, jebkura kampaņa bankai palīdz dabūt klientus, bet leģenda ir tāda: Norvik īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs esot Čto? Gģe? Kogda? entuziasts,» Edgars min populāro Krievijas TV intelektuālo spēli Kas? Kur? Kad?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu