Punkts kartē • IR.lv

Punkts kartē

2
Sanita Upleja

Vietas nosauc vārdā un apdzīvo tikai cilvēks

Kāda teritorija atrodas Austrumeiropas līdzenuma rietumu malā un ir senās Austrumeiropas platformas sastāvdaļa? Tās ģeoloģiskajā griezumā ir divi atšķirīgi stāvi – kristāliskais pamatklintājs un platformas sega, kas ietver arī jaunākos kvartāra nogulumus. Tā atrodas mērenā klimata joslā. Mitrā klimata, reljefa un ģeoloģiskās uzbūves ietekmē tajā  izveidojies blīvs upju tīkls. Augu un dzīvnieku valsts izveidojusies pēcleduslaikmetā. Tā atrodas jaukto mežu zonas ziemeļu daļā. 

Tā ir Latvija. Lasot izziņas šķirkli (Latvijas enciklopēdija, Rīga, 2005.), redzam, ka jēdzienu «Latvija» var aprakstīt no ļoti dažādiem skatpunktiem. Viss pirmajā rindkopā minētais un dabas radītais bija šeit jau ilgi pirms tam, kad mēs šo planētas Zeme gabaliņu nosaucām Latvijas vārdā. 

Ja jums pie rokas ir dators ar mūsdienīgu satelīta karti, tad sāciet no tālākā attālinājuma punkta, kur redzama visa planēta vai mūsu kontinents. Atrodiet Latviju un tuviniet attēlu, cik vien iespējams, vietai Latvijā, kuru saucat par savu. Atšķirībā no papīra kartēm, kur viss izskatās shematisks, satelīta karšu attēli ļauj paraudzīties uz vietām un lietām pārsteidzoši dzīvi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu