Jaunais patiesums • IR.lv

Jaunais patiesums

4
Daina Tabūna: «Man gribējās uzrakstīt sievietes pieaugšanas stāstus.»
Gunita Nagle

Divām latviešu literātēm – Dainai Tabūnai un Sabīnei Košeļevai – iznākušas pirmās grāmatas. Atšķirīgas, bet tās saista vēlme būt godīgam un atklātam

Nekā tāda Dainas stāstos nav. Gluži otrādi – tajos aprakstīti ikdienišķi notikumi. Tomēr stāstu iedarbība ir fascinējoša, pat maģiska. Itin kā nenozīmīgās norises un sarunas uzrakstītas tā, ka skaidri saprotams – tās ir satraucoši svarīgas. Tās veido cilvēku. 

«Man gribējās uzrakstīt sievietes pieaugšanas stāstus. Lai intonācija būtu pietiekami vienkārša, bet vienlaikus stāsti vedinātu domāt par tādām tēmām kā nāve, Dievs, mīlestības sākums un beigas, dzīves jēgas meklējumi. Man šķiet, ka šādu stāstu nav daudz,» stāsta Daina, satikta pie tējas tases. Lasot viņas rakstīto, brīnījos, kā pieaudzis cilvēks spēj tik precīzi aprakstīt pusaudža izjūtas un domas. Izrādās, Dainai kopš agras bērnības paticis izdomāt dažādus stāstus, un tos pierakstīt sākusi jau pusaudža gados. Viņai bija tikai 15, kad piedzīvoja pirmo publikāciju. Nepilnu 30 gadu vecumā Daina ir uzskatāma par pieredzējušu literāti – viņas prozas darbi lasāmi daudzos latviešu izdevumos. 

Izveidot stāstu krājumu, kurā būtu aprakstītas septiņas dažādas meitenes atšķirīgos dzīves posmos no sākumskolnieces līdz pat jaunas sievietes vecumam, ir Dainas apzināti pieņemts lēmums. Būdama baudkāra lasītāja, viņa nav atradusi daudz grāmatu, kur var izlasīt, kā meitene pieaug par sievieti. Lielākoties pieaugšana izstāstīta caur attiecībām ar vīrieti. Dainas stāstos meitenēm svarīgākas ir viņu domas un jūtas. «Šāds skatījums ir vērtīgs sievietēm, jo tas viņas iedrošina būt patstāvīgām, uzņemties atbildību par savu dzīvi. Un vajadzīgs arī vīriešiem, jo man šķiet, ka daudziem ir nelielas grūtības identificēties ar sievieti,» saka Daina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu