Tramvajos gandrīz nesarunājamies • IR.lv

Tramvajos gandrīz nesarunājamies

4
Rudīte Kalpiņa.
Aivars Ozoliņš

Rakstniece Rudīte Kalpiņa aicina uz atklātību par padomju pagātni un «dupša laikmetam» pretī liek teksta un domas kvalitāti

Šonedēļ iznācis jaunā žurnāla Domuzīme pirmais numurs. Galvenā redaktore Rudīte Kalpiņa to piedāvā skatīt kā prozas, dzejas, publicistikas un vēstures «saķeri» un labas kvalitātes tekstus inteliģentam lasītājam. Taču mūsu saruna ir ne tikai par literatūras vietu mūsdienu Latvijas sabiedrībā, bet arī par smagā postpadomju mantojuma izvērtēšanu – Kalpiņa kopā ar vēsturnieku Ritvaru Jansonu nupat publicējusi pārskatu par VDK dokumentu izpētē līdz šim paveikto

Kas būs jaunā žurnāla Domuzīme lasītājs?
Tas, kurš noilgojies pēc kvalitatīvas publicistikas un labprāt lasa kaut ko no latviešu prozas un dzejas. Kādreiz gandrīz katrā žurnālā bija savs literārais stūrītis, bet 90.gados stāsti tika izravēti no žurnāliem un laikrak-stiem. Padziļināta publicistika arī lielā mērā atmira. Latvijā nacionālā līmenī iznāk tikai viens literārs žurnāls – Latvju Teksti. Ar to ir par maz.

Ir vēl šis tas internetā. 
Jā, bet man šķiet, ka cilvēkiem patīk lasīt papīrā un šis žanrs neizmirs. Cilvēks, kurš visu dienu ir skatījies ekrānā, piemēram, rūpīgi rēķinājis tabulas, diezin vai vakarā sēdēs vēl pie ekrāna, lai lasītu kaut ko citu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu