Puišu problēmas • IR.lv

Puišu problēmas

2
Pauls Raudseps

Latvijā ir vislielākais zinātnieču īpatsvars un vismazākais finansējums zinātnei

Kamēr starptautiskā sieviešu diena Latvijā veiksmīgi turpina savu transformāciju no padomju tradīcijās balstītas iespējas darba vietā iedzert («Par sievietēm, biedri!») uz kapitālistiskā mārketinga dzītu ieganstu kādam kaut ko notirgot («8.martā – atlaides sievietēm!»), dažādas vietējās un starptautiskās organizācijas cenšas izlauzties cauri šai svētku sajūtai ar nopietnu informāciju par sieviešu stāvokli Latvijā, Eiropā un pasaulē.

Ziņojumi atklāj netaisnības, kurām aizvien pakļautas sievietes. ANO ziņojumā teikts, ka vairāk nekā trešā daļa pasaules sieviešu cietušas no vardarbības, un katra desmitā meitene, kas jaunāka par 18 gadiem, tikusi piespiesta nodarboties ar seksu.

Pat progresīvajā Eiropas Savienībā sievietes atalgojumā saņem par 16% mazāk nekā vīrieši. Turklāt darbos ar zemāku sociālo prestižu sieviešu īpatsvars mēdz būt ievērojami augstāks. ES tikai trešā daļa vadītāju ir sievietes, taču viņas ieņem divas trešdaļas darbavietu biroju palīgdarbos, kā arī pakalpojumu un tirdzniecības sektorā. Latvijā, kur sieviešu īpatsvars iedzīvotāju kopskaitā ir vislielākais ES (uz katriem 100 vīriešiem ir 118 sieviešu), dzimumu proporcijas vadošos amatos ir vislīdzsvarotākās ES – 44% vadītāju ir sievietes, tomēr arī sieviešu īpatsvars starp zemākā prestiža amatiem ir gandrīz visaugstākais ES – ap trim ceturtdaļām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu