Alda Strēlniece, puķu sieva tirgū • IR.lv

Alda Strēlniece, puķu sieva tirgū

2
«Ja ārā ir auksts, te, kioskā, leduspuķes saaug logos, un tirdzniecība uzreiz iet sliktāk, cilvēki baidās pirkt. Siltumnīca, kur stāv podiņi, arī pa nakti ik pa trim stundām jāiet kurināt ar malku,» stāsta Alda Strēlniece no Mārupes. «Atpūsties gandrīz neiznāk, bet ar gadiem ir radies rūdījums.»
Ieva Puķe

 

Krizantēmas podiņos? Tās februāra vidū jau beigušās, pašlaik pārdošanā prīmulas un hiacintes, Alda Strēlniece atbild kundzei, kura meklē dāvanu pensionāru biedrības kolēģei jubilejā. Apgājusi loku pa Centrāltirgus ziedu eju, dāma ir atpakaļ. Tomēr iegādāsies baltu hiacinti podiņā cerībā, ka gaviļniecei patiks aromāts. Patiešām, ienākot kioskā, Aldas puķu kolekcijas smarža ir reibinoša. «Cits jautā, vai man nesāp galva. Bet ne, 15 gados ir pierasts,» pārdevēja tik smaida. Jau pusseptiņos no rīta nostājusies pie puķēm, Alda gaidīs klientus līdz pieciem pēcpusdienā. Pusdienlaikā tepat uzvārīs tēju. «Cenšos nestaigāt riņķī, katrs pircējs ir jāgana. Ja aiziesi prom, tad, kā par spīti, kāds būs klāt,» viņa apstiprina Mērfija likumu. Diena sākusies pieticīgi. «Puķes pērk, kad ir vārdadienas. Uz Ilzēm labi papirka. Nu, tagad uz Dacēm kaut kas pakustēsies,» viņa ieskatās kalendārā, kuri pie sienas ir pat divi – 2014. un 2015.gada. «Valentīndiena? Mums nav ko cerēt. Ziniet, uz tirgu nenāk tāda publika, kas to svin, te vairāk nāk padzīvojuši cilvēki. Jaunieši tādai Valentīna dienai visu sapērk lielveikalā. Un ko viņš te pirks? Podu taču nedāvinās meitenei Valentīndienā.»

Pārsvarā tirgū puķes iegādājoties sievietes. Ap 8.martu parādoties arī kungi. Viens otrs sācis svinēt jau no rīta, bet, ja ticis līdz puķu kioskam, turas pieklājības robežās. Alda neatklāj klientu noslēpumus, runā vispārināti. «Pilnmēnesī nāk interesanti cilvēki, viņiem pēkšņi viss liekas par dārgu. Kaut gan cena gadiem nav mainījusies: hiacinte vai prīmula podiņā maksā 1,50 eiro, agrāk tirgojām par latu. Komplektiņš maksāja 3,50 latus, tagad piecus eiro,» viņa rāda vienkopus sastādītas daudzkrāsainas prīmulas un hiacintes.

Pirms puķu biznesa Alda bija pavāre Ministru Padomes ēdināšanas uzņēmumā, restorāna Rīga filiālē. Vīrs Māris – agronoms kolhozā Mārupe. Kad abiem darbs paputēja, piemājas saimniecībā Upeslīči sabūvēja siltumnīcas. «Tas tāds skaistumiņš, visiem vajadzīgas puķītes,» Alda pamato izvēli. Strēlnieku ģimene īrētajā Centrāltirgus kioksā piedāvā ziemas ziedus, bet pavasarī pārceļas uz Āgenskalna tirgu. «Tur izejam ar puķu stādiņiem vasarai: samtenītes, leduspuķītes, begonijas, alisītes, lobēlijas,» Alda runā mīļi, pamazināmajā formā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu