Mums vēl ir tas gars • IR.lv

Mums vēl ir tas gars

3
Sauli Nīniste savā darba kabinetā Helsinkos.
Pauls Raudseps

Somijas prezidents Sauli Nīniste (66) nelieto vārdu «briesmas», tomēr atzīst – nevaram paļauties, ka Eiropā būs miers

Gada sākumā no vairākiem cilvēkiem dzirdēju slavinošus vārdus par Somijas prezidenta Sauli Nīnistes (Sauli Niinistö) Jaungada uzrunu. Saite uz tās tekstu tika nosūtīta pa e-pastu draugiem, ielikta tviterī. Cilvēkiem patika skaidrā valoda un skats. Tāpēc ar sevišķu interesi pieņēmu Somijas Ārlietu ministrijas aicinājumu intervēt prezidentu dienu pirms Latvijas valsts vadītāja vizītes Helsinkos. Gribējās izvērstāk dzirdēt, kas Somijas prezidentam sakāms par savas valsts un mūsu reģiona drošību, kā arī par sarežģīto ekonomisko situāciju, kurā Somija nonākusi pēdējos gados.

Krievijas agresija Ukrainā ir ietekmējusi drošības situāciju arī Baltijas jūras reģionā. Cik lielā mērā, jūsuprāt, tā ir pasliktinājusies pēdējā gada laikā?
Bez šaubām, tā ir mainījusies. Galvenā izmaiņa ir notikusi mūsu prātos. Eiropieši domāja, ka miers ir pats par sevi saprotams, automātisks. Tas ir mainījies. Šī milzīgā izmaiņa cilvēku apziņā noteikti ir ietekmējusi arī valdību domāšanu.

Vai mums pašlaik draud lielākas briesmas nekā pirms pusotra gada?
Es nelietoju vārdu «briesmas», bet mēs neesam tik droši. Mēs vairs nedomājam, ka vienmēr būsim drošībā, pat ne Eiropā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu