Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

8
Pēc četrus mēnešus ilgām kaujām tā dēvētās Islāma valsts kaujinieki ir atkāpušies no Sīrijas un Turcijas robežpilsētas Kobanes, tādā veidā atzīstot, ka nav izdevies ieņemt šo stratēģisko un simbolisko pilsētu. Kobanē dzīvoja 45 tūkstoši cilvēku, lielākoties kurdi. Tagad gan to vairs grūti nosaukt par pilsētu, jo palikušas tikai drupas.

Nedēļas notikumi pasaulē

Ne ASV, ne Vācija neatbalsta un nepiegādās ieročus Ukrainai, pēc nelielas jezgas medijos paziņoja gan ASV Nacionālās drošības padomnieka vietnieks Bens Rodss, gan Vācijas kanclere Angela Merkele. ASV joprojām uzskata, ka «labākais instruments, kas mums ir, lai izdarītu spiedienu uz Krieviju, ir sankcijas». Merkele ir pārliecināta, ka šo konfliktu nevar atrisināt ar militārām metodēm. ASV mediji ziņoja, ka prezidenta Baraka Obamas administrācija sākusi apsvērt ieroču un bruņojuma piegādāšanu Ukrainai.

«Norāvuši» trīspusējās miera sarunas Minskā, Austrumukrainas teroristu vadoņi sola izsludināt vispārēju mobilizāciju un iesaukt 100 000 vīru cīņai pret Ukrainas armiju Donbasā. Ukraiņus sasniegusi vēsts, ka Krievija 9.maijā plāno masveidā atbrīvot ieslodzītos, lai viņi papildinātu kaujinieku rindas Ukrainas teritorijā. Jau tagad daudzi cietumnieki «atpelna» savu sodu, karojot Donbasā.

Vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku solidarizējušies ar septiņu bērnu māti Svetlanu Davidovu, kuru Krievijas varas iestādes par pirms gada veiktu telefonzvanu Ukrainas vēstniecībai, informējot par Krievijas karavīru pārsviešanu uz Austrumukrainu, vaino valsts nodevībā un kura ieslodzīta cietumā Maskavā. Atbalsta petīcija iesniegta Krievijas prezidenta administrācijā ar aicinājumu atbrīvot Davidovu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu