Kāmasūtra un makjato • IR.lv

Kāmasūtra un makjato

3
Dite Liepa.
Ieva Alberte

«Bieži vien latviskošana ir novēlota, kad svešais vārds jau nostiprinājies,» saka lingviste Dite Liepa. Svešvārdi pielīp tāpēc, ka ir īsi, skanīgi, bet latviskā aizstājvārda nav

Paēst pusdienas ar Diti Liepu kafejnīcā nav iespējams. Viņa apslimusi. Tāpēc pie savas bijušās pasniedzējas dodos viesos. Liepa ir mediju valodas pārzinātāja, darbojas Latviešu valodas ekspertu komisijā un ikdienā strādā Latviešu valodas aģentūrā. Uz galda viņai sarindotas neredzētas grāmatas. Izrādās – ik gadu aģentūra izdod pabiezu lasāmvielu, kur apkopoti jaunumi latviešu valodā. Lūk, 2012.gada grāmatā uzšķiru lapu, kur redzu, ka kāmasūtra jāraksta ar garo «ā» un «ū», bet cafè macchiato rakstāms kā makjato. Liepa pastāsta, ka ar svešvārdu latviskošanu darbojas vairāki eksperti no dažādām iestādēm. Piemēram, vārda «ājūrvēda» pareizrakstību noteica tā izruna oriģinālvalodā, kuru viens no ekspertiem noskaidrojis Šrilankā, atvaļinājuma laikā konsultējoties ar ājūrvēdas medicīnas speciālistiem. Pēc tam šo izrunu apstiprināja arī jogas centra speciālisti Rīgā. Svešvārdu atveido latviski pēc tā, kā tas skan. 

«Kompjūtera» vietā labi nostiprinājies «dators», taču, pateicoties Gada vārda un nevārda piedāvājumam, «brends» ir kļuvis par «zīmolu» un babybox – par «glābējsilīti». Pērn valodnieki rosināja «selfiju» saukt par pašbildi vai pašfoto, taču tas cilvēkiem nepielipa. Tāpat kā «spama» vietā retais saka «mēstule». «Kāpēc? Angliskā versija ir īsāka, pierastāka, skanīgāka. Aizvietotājvārds pielīp, ja tas ienāk īstajā laikā. Bieži vien latviskošana ir novēlota, kad svešais vārds jau nostiprinājies,» skaidro Liepa. Svešvārdi kļūst populārāki, ja tos lieto medijos. Piemēram, kāds Latvijas eksministrs ik vakaru ziņās teicis vārdu «dīls». Vārds iepaticies arī citiem. «Un te atkal tas gadījums, tāpat kā ar «spamu» – uzvar īsais. Tas gan nenozīmē, ka es «dīla» lietojumu atbalstu.»

Gada vārdu un nevārdu Latviešu valodas attīstības kopa izvēl kopš 2003.gada. Dite Liepa tajā nedarbojas, taču ideju vērtē kā apsveicamu. «Tā ir sabiedrības iesaistīšana valodas lietojuma izzināšanā. Tas liecina, ka rūpējamies par valodu. Esam atbildīgi par to.» Gadu no gada gan nevārdi atgriežoties, un, lai arī «pa lielam» jau bijis nevārda godā, to turpina lietot. Liepa iesaka to aizstāt ar «kopumā viss ir kārtībā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu