Didzis Vinogradovs, izvilcis prāvu zivi • IR.lv

Didzis Vinogradovs, izvilcis prāvu zivi

2
Didzis Vinogradovs cīnījās 20 minūtes, kamēr no āliņģa Alūksnes ezerā izvilka 11,3 kg smagu un 114 cm garu līdaku.
Ieva Alberte

 

Sestdienas rītā ap desmitiem Didzis devās bļitkot. Pirms tam viņš mājās makšķerei vēl pārsēja jaunu pavadiņu. Nebija tā, ka gatavotos lielam lomam, vienkārši prasījās jauna. «Gāju uz asariem,» Didzis stāsta, ka tie Alūksnes ezerā esot prāvi.

Pa ezera ledu Didzis ar copes biedru Oļegu pagājās kilometru no krasta. Izurba pa pāris āliņģiem. Izvilcis 100 gramu lielu raudu, viņš to uzlika kā ēsmu uz ūdas citā āliņģī. Ūda ir ziemas makšķere, kurai ir īss kāts, spole, makšķeraukla un ēsma vai mormiška. Ūda nav jātur pašam rokās, jo, kad pieķērusies zivs, pie tās sāk kustēties speciāls karodziņš. Turpmākās divdesmit minūtes Didzis bļitkoja citos āliņģos. «Sāka raustīties karodziņš, gāju skatīties. Tinu spoli, zivs reizes piecas gāja projām,» viņš atceras. Rīkoties vajadzēja veicīgi, jo monofilā aukla bija 0,3 mm un tādu viegli var pārraut uz āliņģa malas. Kad Didzis bija uztinis jau 20 metrus auklas, viņš nojauta, ka zivs būs smagāka par 5 kg, tāpēc palūdza Oļegam padot gafu. Tas ir speciāls āķis zivs saķeršanai. Vajadzēja ar to aizķert aiz apakšžokļa, taču tikt klāt pa mazo āliņģa caurumu nevarēja. Ātri tika izurbti vēl četri āliņģi tuvu cits citam. «Visiem iesaku zviedru ražojuma urbi Mora! Ļoti labs!»

Pēc 20 minūšu cīniņa ledus salūza un zivs bija ārā. «Es zināju, ka Alūksnes ezers ir lielo līdaku ezers, bet ka tik liela un ziemā…» No zivs mutes vajadzēja izdabūt āķi. Muti izdevās pavērt ar ledus smeļamo lāpstiņu. Līdaka īpaši nepretojās, jo ziemā zivis ir apātiskākas nekā vasarā. Laist atpakaļ ar ieplēstu žokli nebūtu bijis prāta darbs, tāpēc «pagaidījām, kad savu padarīs aukstums un zivs paliks mierīga, tad krāvām ragaviņās un vilkām uz krastu, aste un galva karājās pāri, tikai krastā sapratu, kādu zivi esam izvilkuši».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu