Pustukšītis • IR.lv

Pustukšītis

2
Ilustrācija — Krišs Salmanis
Zane Mače

Ziema atnākusi ne tikai Rīgas ielās, bet arī pašvaldības makā. Turpinot dzīvot pāri saviem līdzekļiem, dome arī šogad ieplānojusi milzīgu 55 miljonu eiro deficītu. Tā saimniekojot, tiks līdz minimumam nodeldēti uzkrājumi, ko dome izveidoja pirms krīzes un pirms tās vadībā nonāca Nils Ušakovs. Cik tuvu ir galvaspilsētas finanšu krahs?

Kāda epizode pērnā gada nogalē zīmīgi ieskicē situāciju Rīgas domes makā. Galvaspilsētā gadiem iesakņojusies tradīcija decembra pēdējās darba dienās noslēgt gadu, izmaksājot darbiniekiem visas mēneša naudas – algas, piemaksas, pabalstus – pat ja oficiāli tās būtu jāpārskaita janvārī. Taču nupat decembrī darbinieku ausīs nonāca ziņa, ka finanšu sarežģījumu dēļ nauda kontā pirms svētkiem neieripos. «Bija tāds nemiers, atceros. Man sūdzējās jau decembra sākumā, arī viens otrs nodaļas vadītājs bija neapmierināts,» žurnālam Ir stāsta Rīgas domes deputāts, kurš savu vārdu afišēt nevēlas. To pašu apstiprina kāds vadošs darbinieks no pilsētas pārvaldes aparāta. Cilvēku šūmēšanos mēģināts mazināt ar solījumu, ka piemaksas par aizvietošanu vai virsstundām izmaksās, bet algu – janvārī. «Negribēja maksāt, jo finanses nebija tādas… Uz decembra sākumu bija jūtams, ka nevarēs izmaksāt algu,» saka domnieks.

Dome mēdz iekavēt arī rēķinu apmaksu. Piemēram, kādas dzīvokļu ēkas Grīziņkalnā apsaimniekotājs divus pēdējos mēnešus, par novembri un decembri no pašvaldības nav saņēmis maksājumus par izsolei nododamu dzīvokli, lai gan iepriekš ticis maksāts regulāri.  Izrādās, Rīgas administrācijas nodaļām tagad esot jāsūta savi rēķinu apmaksas pieprasījumi saskaņot ar Finanšu departamentu, kas atkarībā no summām ļaujot dienā apmaksāt vienu vai divus no pieprasījumiem – tā noskaidrojis jau minētais domes deputāts.

Tomēr Ir atrada pierādījumus arī ilgstošākām maksājumu problēmām. Piemēram, neapskaužamā situācijā nonākuši iedzīvotāji Valdemāra ielā 40, jo viens dzīvoklis šajā namā pieder pašvaldībai un par to uzkrātā pāris tūkstošu eiro parāda dēļ bez ūdens var palikt visi. «Tagad Rīgas ūdens draud atslēgt ūdeni visai mājai pašas Rīgas sataisīta parāda dēļ,» saka apsaimniekotāja Latio namsaimnieks valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs. Mājas iedzīvotāji vēstulē lūguši pašu mēru atrisināt šo absurdo situāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu