Zelta sirds latviešu nerviem • IR.lv

Zelta sirds latviešu nerviem

5
Kavašanta Malinka Rambadagalla.
Zane Mače

Smaidīgais dakteris no Šrilankas iekarojis Rēzeknes pacientu simpātijas un tā iedzīvojies Latvijā, ka šogad izmēģinās savas zināšanas naturalizācijas procesā, lai kļūtu par mūsu valsts pilsoni

Rēzeknes slimnīcas trešā stāva kāpnēs mani pārtver sieviete – neiroķirurģijas nodaļā jau ir zināms, ka pie viņu ārsta ieradusies žurnāliste no Rīgas. «Cilvēks ar zelta rokām un, kas vēl svarīgāk, zelta sirdi,» steidz paziņot no palātas čībiņās izskrējusī kundze. Kavašanta Malinka Rambadagalla (34) Rēzeknes slimnīcā strādā tikai nepilnu gadu, kopš pērnā februāra, un izskatās, ka jau paspējis iekarot latgaliešu sirdis. 

Sakrustojis smalkos roku pirkstus, kuri varētu piederēt vai nu pianistam, vai ķirurgam, jaunais ārsts sarunas laikā daudz smejas. Kad pirms vairāk nekā 13 gadiem viņš no siltās Šrilankas ieradās Latvijā, lai Latvijas Universitātē studētu medicīnu, plāns bija izskoloties un atgriezties dzimtenē. Taču dzīve ieviesa savas korekcijas, un nu smaidīgais dakteris ārstē cilvēkus Rēzeknes slimnīcā un poliklīnikā. Ziņa, ka ir iespēja tikt uz konsultāciju pie ārzemnieka, Latgali apskrējusi vēja spārniem, un cilvēki mūsu platuma grādiem netipiskās ādas krāsas dakteri no sirds uzteic. «Laipns, saprotošs, vienmēr uzklausa, smaidīgs un zinošs,» poliklīnikas uzgaidāmajā telpā sēdošie pacienti korī raksturo ārstu.

Paldies mammai! 

Medicīna nebija Malinkas sapņu profesija. Jaunais vīrietis gribēja kļūt par juristu, bet mamma vienīgajam dēlam teikusi: ģimenē vienam ārstam ir jābūt. «Es ļoti mīlu savu mammu, tāpēc teicu: labi,» ceļu līdz operāciju zālei apraksta neiroķirurgs. Noskaidrojuši, ka Latvijā medicīnu var apgūt labā līmenī un mācības notiek angļu valodā, arī studiju maksa ir krietni zemāka nekā citās valstīs, tāpēc Malinka atbrauca uz Rīgu. Nelaiķis profesors Māris Mihelsons, kurš tolaik bija universitātes Medicīnas fakultātes ķirurģijas katedras vadītājs, palīdzējis Malinkam pievērsties skalpelim. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu