Pamazām iemīlam • IR.lv

Pamazām iemīlam

2
Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Šogad atklātā jaunā Nacionālā bibliotēka izrādījusies latviešiem pārāk īsta

Ideja tika izteikta jau mūsu vecvecāku laikā, tāpēc mums jau pirms dzimšanas iepotētas ilgas pēc jaunās bibliotēkas ēkas. Tas likās tāds ļoti atbilstošs, latvisks motīvs. Ilgoties pēc Gaismas pils, par kuru nav zināms, vai tā tiešām celsies. 

Tad parādījās Gunāra Birkerta skice, kurā visi iemīlējāmies. Tā bija visskaistākā ideja pasaulē – gan Gaismas pils, gan Stikla kalns. Tad uzradās balts maketiņš – es kļūdaini nodomāju, ka tāda būs arī pati ēka. Maketiņš tik ilgi tika staipīts pa rokām kameru priekšā, ka jau pieradām pie domas, ka nekas lielāks tā arī netaps. No cilāšanas un nēsāšanas pat esot nodilis, un tā vietā uztaisīts jauns. Es laikam tiešām neticēju, ka to bibliotēku uzcels.

Bet, kā par spīti, būvniecība sākās. Kā jau pienākas, kad sapnis tomēr ierodas, tas mēdz mazliet sāpināt. Nācās nojaukt dažas mājas. Likt pamatus uz pārmetumiem. Un, kad ēka izauga, nāca vilšanās un jautājumi: «Kāpēc nav balta? Kur stikls?» Varbūt bibliotēka vienkārši izrādījās mums pārāk īsta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu