Prāta okeāns • IR.lv

Prāta okeāns

3
Leo Seļāvo.
Anda Burve-Rozīte

Datorzinātnieks Leo Seļāvo pēta tādu sensoru izveidošanas iespējas, kas palīdzētu notvert smagu slimību rašanās riskus

Ekosistēma, raugoties no koku saknēm, ir pavisam citāda, nekā skatoties no galotnēm – šādu salīdzinājumu datorzinātņu profesors Leo Seļāvo (46) izmantoja šovasar TEDxRiga prezentācijā, kurā skaidroja sava pētnieciskā darba mērķus. Tie saistīti ar medicīnas tehnoloģijām. Leo vēlas uz cilvēku veselību paraudzīties nevis tuvumā, iedziļinoties detaļās, kā to dara ārsti, bet «atkāpties tālumā», lai ar specifisku sensoru palīdzību palūkotos uz slimību rašanās risku kopsakarībām.

Mierīgs kā jūra, viņš neizbrīna, kad vēlāk stāsta – strādāt vairāk nekā 12 stundu dienā pie zinātniskajiem meklējumiem ir ne tikai normāli, bet arī interesanti. Leo sākotnēji studēja lietišķo matemātiku Latvijas Universitātē. Bija viens no pirmajiem datorzinātņu maģistriem Latvijā. Pirms divdesmit gadiem saņēma uzaicinājumu studēt doktorantūrā ASV. Disertācija skāra tēmu – kā ierakstīt pēc iespējas vairāk informācijas optiskos datu nesējos, kuros raksta un informāciju nolasa telpiski ar lāzeru. Jaunajam zinātniekam radās arī adrenalīna pilnas aizraušanās: ar plostu apceļoja Lielo Kanjonu, uzkāpa Kilimandžāro augstākajā virsotnē Uhuru Peak Tanzānijā.  

11 gadus pavadījis ASV, strādājot pie disertācijas Pitsburgā un vēlāk pie medicīnā un vides zinātnē izmantojamu sensoru pētniecības Virdžīnijas Universitātē, zinātnieks ar ģimeni 2007.gadā atgriezās Latvijā. Tagad LU pasniedz datorinženieriju un strādā pie pētījumiem Elektronikas un datorzinātņu institūtā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu