NATO acs debesīs • IR.lv

NATO acs debesīs

2
Aivars Ozoliņš

Alianse veido pirmo vērienīgo kopīgo militāro resursu – izlūkošanas sistēmu, kurā piedalās arī Latvija

Personāla autostāvvietā ASV gaisa spēku bāzē Grandforksā Ziemeļdakotā kāda autologā redzama uzlīme: «Otrs mans braucamais ir bezpilota.» Šī ir viena no četrām ASV bāzēm, no kurām operē Global Hawk izlūkošanas lidmašīnas.

Līdzīgas Northrop Grumman korporācijas ražotas piecas lidmašīnas drīz būs arī NATO kopīgā īpašumā. Sauszemes novērošanas programmu jeb AGS (Alliance Ground Surveillance) kopīgi īsteno 15 NATO valstis. To skaitā ir arī Latvija – mums pieder 0,249% projektā, kura izmaksas ir 1,6 miljardi eiro. Pēc tam visas 28 dalībvalstis maksās par sistēmas uzturēšanu 20 gadu garumā. Projektā piedalās arī Latvijas informācijas tehnoloģiju kompānija Komerccentrs DATI grupa, kas izstrādā atsevišķus moduļus vadības programmatūrai.

Līdz šim tas, ko mēdz dēvēt par «NATO spēkiem», bija dalībvalstu atvēlētie resursi. Savukārt AGS būs pirmais vērienīgais kopprojekts ar mērķi izveidot efektīvu sistēmu izlūkošanai no gaisa. Par projektu tā dalībnieces paziņoja 2009.gadā. Pirmā lidmašīna būs gatava nākamgad, bet pilna darbības gatavība tiks sasniegta 2018.gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu