No notekūdeņiem līdz dimantiem • IR.lv

No notekūdeņiem līdz dimantiem

3
Ernests Jenavs.
Gunita Nagle

Pasaulslavenā finanšu konsultāciju uzņēmuma McKinsey konsultants Ernests Jenavs strādāja kopā ar ietekmīgu uzņēmumu vadītājiem, sniedzot padomus gan notekūdeņu attīrīšanas, gan naftas ieguves un dimantu apstrādes biznesā. Taču savu uzņēmumu Ernests veido Latvijā 

Atradis klusāku stūri savā iecienītajā Rīgas kafejnīcā Andalūzijas suns, Ernests atver datoru, lai mazliet pastrādātu. Klientiem Londonā, kuriem viņš ir stratēģijas konsultants, aizsūta dažas vēstules ar pievienotiem dokumentiem. Pārlūko darāmo Eiropas Komisijas Horizon 2020 mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta programmā, kurā strādā par vienu no uzņēmēju pieteikto projektu vērtētājiem. Nav nekādu šķēršļu dzīvot Rīgā un strādāt globālajā tirgū, uzsver Ernests. 

Viņam nav pat 30, bet jau paspējis strādāt respektablos finanšu vadības uzņēmumos – PricewaterhouseCoopers (PwC) un McKinsey&Company. Tomēr, tikko sajutis rutīnas un garlaicības vēsmu, viņš pameta šo lielpilsētas švītu kāroto darbu. Jau 15 gadu vecumā viņš zināja, ka grib savu uzņēmumu, tāpēc atgriezās Rīgā, lai mērķtiecīgi kopā ar domubiedriem un draugiem veidotu Edurio – interneta platformu, kurā skolām testēt izglītības kvalitāti. Ģērbies siltā, zilā žaketē un ik pa brīdim iemalkodams tēju ar citronu, viņš ar apbrīnojamu vieglumu un vienlaikus profesionāli, kā pasniegdams prezentāciju, stāsta, kā nonācis līdz šādai idejai. 

Students ar strauju karjeru

«Biznesā man patika neprognozējamība,» Ernests paskaidro, kādēļ viņam jau kā Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolēnam bija skaidrs – reiz būs pašam savs bizness. Kafejnīcā bērnu stūrītī līdzās grāmatām stāv galda spēles, un Ernests norādīdams saka – uzņēmējdarbība ir līdzīga stratēģiskai galda spēlei, un tādas viņam kopš bērnības ir patikušas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu