Uz naža asmens • IR.lv

Uz naža asmens

6
Mārīte Seile.
Gunita Nagle

Skolotāju un valdības strīdā par algu palielinājumu ministre Mārīte Seile staigā pa naža asmeni – atbalsta skolotāju prasības, vienlaikus neapstrīdot valdības iebildumus piešķirt prasīto naudu  

Mēs bijām sarunājuši tikties vakariņās, bet rāma maltīte nenotika. Kad Seile piektdienas vakarā pēc pēdējās tikšanās beidzot iznāca no sava darba kabineta, Izglītības ministrija jau bija tukša un tumša, ēstuves durvis slēgtas. Tuvāko kafejnīcu gaismas izslēgtas. Bez nožēlas par nenotikušajām vakariņām Seile aicina savā kabinetā, kur kafijas automātā var pagatavot rūgto dzērienu un stikla bļodā ir konfektes Vēsma. Ministre apsēžas pie tautiskā romantisma stilā veidotā koka galda un gatava turpināt strādāt.

Tieši tāda ir arī viņas nostāja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) un valdības strīdā par izglītības budžeta pieaugumu pedagogu darba samaksas palielināšanai. Arodbiedrība ir izziņojusi piketu pie Saeimas nama 11.decembrī, kad plānota budžeta izskatīšana, un pieļauj arī streiku, ja iepriekšējo valdību solītais algu pielikums nenotiks. Seilei šajā situācijā bija divas iespējas – nedarīt neko, ja reiz valdība atsaka naudu, vai demisionēt. Demisijai tūlīt pēc stāšanās amatā dižas jēgas nebūtu, tāpēc viņa izvēlējās ceļu, kas šaurs kā naža asmens: ministrija kopā ar skolām un LIZDA turpina sākto darbu pie jauna pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes, un, kad februārī vai martā būs precīzi aprēķini par vajadzīgo naudu, ministre turēs premjeri Laimdotu Straujumu pie publiski dotā vārda piešķirt finansējumu no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

LIZDA ir nikna, ka Saeimā iekļuvušās partijas nepilda pirms 12.Saeimas vēlēšanām ar arodbiedrību noslēgtās vienošanās par ikgadēju izglītības budžeta pieaugumu. Seile sakās atbalstām tos aptuveni 2000 skolotāju, kas nolēmuši 11.decembrī prasīt deputātiem solījumu izpildi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu