Jukonas rūdītais • IR.lv

Jukonas rūdītais

5
Foto — Edmunds Brencis, F64
Zane Mače

Ja pats neko nedarīsi, tad nekā arī nebūs! Tādu atziņu pēc skarbajos Kanādas ziemeļos pavadīta gada uz mājām atvedis uzņēmējs Reno Lazdiņš

Pirms gadiem sešiem, ejot garām krogam Andalūzijas suns, pilnīgi droši tur varēja satikt mēbeļu dizaineru Reno Lazdiņu (36) ar draugiem. Kā jau radošo aprindu cilvēkam, Reno patika bohēmisks dzīvesveids – garas naktis pie skicēm, gulēšana līdz pusdienlaikam, kad telefona displejā mirgo vairāki neatbildēti priekšnieka zvani. Pēc Kanādā nodzīvotā gada Reno dzīves ritms ir kardināli mainījies, viņš gādā par ģimeni, diviem dēliem, projektē mēbeles un, kā smejas viņa dzīvesbiedre Agate, ir izaudzis no jaunības dulluma.

Reno Lazdiņu pazīstu jau daudzus gadus, taču par to, kā viņu izmainīja gold rush Kanādas ziemeļu pilsētelē Dosonā (Dawson), Jukonā, kur viņš nonāca 32 gadu vecumā, runājuši nebijām. Atnāku ciemos, lai beidzot uzzinātu – saraka Reno tur zeltu vai ne! Klondaikas upes krastos latvietis nenonāca kā Sprīdītis ar lāpstu rokās, tā drīzāk bija dzīves piespēlēta nejaušība. Latvijā mēbeļu un interjera dizaineru vidū Reno ir labi pazīstams. Vēl studiju gados Latvijas Mākslas akadēmijā pasniedzēji viņu mēdza dēvēt par latviešu Starku, salīdzināja ar slaveno franču dizaineru Filipu Starku, savas spējas Reno apliecināja arī darbos. Uz latviešu dizaina skatuves viņš uzkāpa ar paša veidoto netipisko virtuves iekārtu Rotate un vēlāk pārsteidza gan ar jaunām virtuves idejām, gan citiem priekšmetiem. Saņēmis virkni dažādu godalgu, piemēram, dizaina žurnāla Deko balvu, piedalījies vairākās izstādēs, to skaitā ārvalstīs, Reno nogura. Virtuves mēbeļu uzņēmumā Ab virtuves viņš bija nostrādājis septiņus gadus un saprata, ka vajag atslēgties. «Jutu, ka man ar Ab virtuvēm ir jābeidz, septiņi gadi ir tas cikls, kad jāmaina vide vai nodarbošanās. Bija doma – atbrauks pēc gada un tad redzēs, ko darīt!»

Brauciet, ir interesanti!

Domu par aizbraukšanu Reno bija «rasējis» galvā jau ilgāku laiku – doties kaut kur tālu, ne uz Eiropu. Ideju bija apspriedis ar draugu Lauri Rutki, un tieši viņa atradums abus aizveda uz mežonīgo Klondaikas ieteku Jukonā. Kurinot laukos krāsni, Lauris uzgāja kādu vecu žurnālu, kur izlasīja interviju ar Kanādas pilsoni Džonu Šteinu, kam latviešu saknes, puišiem nezināmās Dosonas mēru. Internetā sameklēja kunga kontaktus, uzrakstīja un saņēma atbildi: «Brauciet, šeit ir interesanti!» Parakājoties internetā, Reno uzzināja pilsētiņas vēsturi – 1898.gadā Dosona piedzīvoja zelta drudža laikus, tur ieradās tūkstošiem cilvēku cerībā tikt pie bagātības, skalojot Klondaikas upē zeltu. Tagad pilsētā dzīvo 2000 cilvēku, ziemā sals daļu aizbaida uz siltākām vietām un paliek ap 1300 izturīgāko. Skarbums Reno patīk, gadu iepriekš kopā ar draugu ziemas spelgonī devās pārgājienā, lai -18 grādos nakšņotu teltī un par piedzīvoto uztaisītu filmiņu.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu