Īvāns, patiesība un vientiesība • IR.lv

Īvāns, patiesība un vientiesība

7

 

Daiņa Īvāna vaimanoloģija par jauno Jura Podnieka studijas dokumentālo filmu 4.maija republika žurnāla Ir 20.novembra numurā nav noturējusies viedokļa žanrā, uz ko katram, protams, ir tiesības. Līdz Īvāna kunga demagoģijas līmenim nenolaidīsimies, tomēr aplamības nevar atstāt neatbildētas.

Atmodas laiku tribūns kritiku balsta uz diagnozi «negatīvās informācijas un nelādzību sablīvējums». Pozitīvisma kampaņas jau savulaik pārdzīvojām. Acīmredzot Dainis Īvāns grib kāpt uz šī grābekļa atkal. Par neatkarības atjaunošanu netrūkst patosa pilnu darbu. Mūsu filmā ir skaudrāka patiesība, nelaipojot.

Īvāna daiļvārdībā nav neviena konkrēta argumenta, ka filmā būtu jebkāda nepatiesība. Taču ir apgalvojumi, kuros autora kritikai vēlamais uzdots par esošo. Filma nav viņa iedomātā «Dombura piekrišana» atbildēt apstiprinoši uz jautājumu, vai Latvijas Republika nav «vēstures pārpratums». Apgalvojums par «vienīgo no Dombura ar mēslainu mietu pa vienu vietu nedabūjušo partiju» liek domāt, ka kritiķis filmas seansa laikā aizsapņojies, nepamanot, ka filmā ir runa arī par Saskaņu. Tāpat kā par tās priekšteci PCTVL, ar kuru savulaik Rīgas domē varu dalīja Daiņa Īvāna pārstāvētā LSDSP.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu