Sliktā ziņa • IR.lv

Sliktā ziņa

5
Pauls Raudseps

Kāpēc igauņiem avīzes ir lasītākas un ienesīgākas nekā Latvijā un Lietuvā?

Igaunijā katru dienu drukāto presi lasa 41% iedzīvotāju, savukārt Lietuvā 28%, bet Latvijā tikai 17%. Katrs no trim lielākajiem Igaunijas laikrakstiem ir vairāk lasīts nekā jebkurš no Latvijas vai Lietuvas laikrakstiem. Igauņi saviem drukātajiem medijiem uzticas krietni vairāk nekā pārējie baltieši, un, iespējams, tāpēc viņiem arī ir labvēlīgāka attieksme pret savas valsts institūcijām: 40% igauņu uzticas savam parlamentam, turpretim Latvijā tikai 17% uzticas Saeimai, bet 10% lietuviešu uzticas Seimam.

Šie satraucošie salīdzinājumi atrodami šomēnes publiskotajā pētnieciskās žurnālistikas Re:Baltica analīzē par Baltijas mediju finansēm un auditorijām no 2008. un 2014.gadam Vai ir dzīve pēc krīzes? Bēdīga lasāmviela valsts svētku priekšvakarā, kas kārtējo reizi atgādina, ka patiess patriotisms tikai sākas ar karoga krāsu lentītes piespraušanu pie mēteļa atloka un ka nopietnai «valstsgribai» ir jāizskan ne tikai svētku runās, bet arī ikdienā, rīkojoties godīgi gan pret saviem līdzpilsoņiem, gan pret savu valsti – nekrāpjoties, nemelojot, maksājot nodokļus un necenšoties saviem tumšajiem darbiem uztriept sarkanbaltsarkanu kamuflāžu.

Re:Baltica pētījums par Baltijas mediju tirgu koncentrētā formā izgaismo faktu, ka ilgtermiņā gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem, gan valstij izdevīgs ir godīgums. Latvijā nereti cenšas iegalvot, ka taisnprātīgu cilvēku vispār nav, ir tikai dažādu pakāpju viltvārži un ciniķi, kas gudrību aizvieto ar shēmām, patiesību ar propagandu, un to, protams, dara «nacionālo interešu» vārdā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu