«Es uzņemos personīgas saistības» • IR.lv

«Es uzņemos personīgas saistības»

4
Amerikāņu finansists Ripplewood Advisors LLC izpilddirektors un dibinātājs Tims Kolinss.

Citadeles jaunais akcionārs Tims Kolinss negrasās jau pēc pāris gadiem kravāt naudas koferus promnešanai, bet sola – būsim nopietns spēlētājs Latvijas ekonomikā

Atklāt Citadeles turpmākās attīstības stratēģiju Ripplewood Advisors vadītājs pagaidām nav gatavs – pusgada laikā tā būs jāizstrādā bankas menedžmentam. Pieredzējušais amerikāņu finansists Tims Kolinss kā jauno īpašnieku redzamākā seja publiski apliecinājis tikai to, ka bankai jākļūst par nacionālo līderi. «Ja pēc pieciem gadiem kļūsim par banku numur viens – brīnišķīgi, ja ieņemsim otro vietu – tātad būs, uz ko tiekties nākamajos piecos gados,» viņš 5.novembrī sacīja preses konferencē Rīgā.

Karsti diskutētais Citadeles pārdošanas līgums pagājušajā nedēļā beidzot tika parakstīts, steidzamā kārtā – vēl pirms valdības maiņas – ieceļot jaunus valdes locekļus demisionējušās Privatizācijas aģentūras (PA) vadības vietā, kas pēkšņi atteicās parakstīt valdības apstiprināto vienošanos. Citadeles pārdošana valstij noslēgsies ar nelielu plusu, ko nepavisam nevar teikt par kopējo Parex glābšanas bilanci.

Saskaņā ar līgumu valsts saņems 74 miljonus eiro par 75% bankas akciju – oficiāli šo summu precizēs atkarībā no Citadeles šāgada finanšu rezultāta, taču PA valdes loceklis Vladimirs Loginovs prognozē, ka būtiskas atkāpes nav gaidāmas. Turklāt valsts no Citadeles nākamgad saņems subordinētā kapitāla aizdevumu – 29,6 miljonus eiro. Atlikušo aizdevuma summu 34,7 miljonu apmērā valsts atgūs līdz 2017.gadam. Rezultātā valsts no Citadeles saņems 388,3 miljonus eiro un procentus par aizdevuma atlikumu – šī summa kopumā pārsniedz 377,9 miljonus eiro, ko valsts savulaik ieguldīja bankā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu