Šķīra un vienoja • IR.lv

Šķīra un vienoja

6
Latviešu grafiti uz mūra bija pamanāmi baltā pamata dēļ. Autors Valdis Kupris diemžēl mūra sagrāves 25.gadadienu nepiedzīvoja.
Ieva Puķe

Pirms 25 gadiem, kad sabruka Berlīnes mūris, daudziem latviešu grafiti zīmētājiem no Minsteres ģimnāzijas ceļš bija skaidrs – uz Latviju. Viņu jaunības laiku darbu tagad var apskatīt Facebook

Uzaugot 70. un 80.gadu Amerikā, Kaijai Gertnerei-Ozolai pat sapņos nerādījās, ka viņa ar vīru, Kanādas latvieti Hariju Ozolu, ģimenes māju būvēs Baldonē, Latvijā. Viņi satikās Vācijā, Minsterē, 1987.gada vasarā. Kaija ģimenes albumā smiedamās rāda bildi, pārāk personisku, lai tā būtu domāta publicēšanai: trīs klaida latviešu jaunieši, piespieduši vaigu pie vaiga kādā ballītē. Ar Hariju (pasē – Haraldu), vienu no diviem puišiem, kas vēlējās fotografēties ar rudmataino meiteni, viņa gan saskatījās tikai 90.gadu vidū Latvijā. Tagad Ozoli Baldonē izveidojuši IT firmu, audzina astoņus un desmit gadus vecas meitas, rūpējas arī 25 gadus vecu audžumeitu.

Minsteres latviešu ģimnāzijas pieredze, tur iegūtie draugi un piederības sajūta Eiropai viņiem, tāpat kā daudziem citiem skolasbiedriem, bija liela daļa no motivācijas, atgriežoties vecāku dzimtenē. Tikuši prom no mājām, viņi Vācijā bija rīkojuši lustīgas ballītes, taču arī uzlabojuši latviešu valodu, apguvuši Latvijas vēsturi. Pat devuši savu ieguldījumu, uz pasaules lielākā politiskās reklāmas stenda – Berlīnes mūra – krāsojot protestus pret Baltijas valstu okupāciju. 

Kad 1987.gada vasarā Kaija ar Hariju veidoja grafiti, viņi vēl nezināja, ka 1989.gada 9.novembrī robežšķirtne, kas atdalīja divas realitātes, tiks atvērta tautai, 12.novembra agrā rīta stundā sāksies tās nojaukšana. Celtnis pa vienai vien izkustinās masīvās dzelzsbetona plāksnes, kuru vienā pusē bija saucieni par brīvību Latvijai, otrā – padomju realitāte.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu