Vienā reisā • IR.lv

Vienā reisā

5
«Ar katru klientu auklējamies, čubinām, diskutējam par dažādām tēmām,» saka Dina Jandava (pa labi), kura kopā ar draudzeni Ievu Mirku atvērusi skaistumkopšanas salonu.
Ieva Puķe

No vistu fabrikas strādnieces Anglijā Dina kļuva par manikīra speciālisti Īrijā, savukārt Ieva tur iemācījās cept tortes. Tomēr draudzenes atgriezās dzimtajās Cēsīs un izveidoja salonu Dinastija

Pierakstu jūs uz divpa-dsmitiem – telefonā skan enerģiska sievietes balss. Iemēģinājusi spēkus savā skaistumkopšanas salonā Īrijā, viņa pavasarī tādu atvēra Cēsīs. Dinas Jandavas emigrācijas stāžs ir ievērojams – 11 gadu, puse pavadīta Anglijā. Uz Latviju pagājušā gada maijā viņa atlidoja reizē ar citu cēsnieci, bērnības draudzeni Ievu Mirku. Tagad masiere tepat Dinastijā, Ieva astoņus gadus nodzīvojusi Īrijā.

Ārzemju pieredzi viņas neaizmirst, tur joprojām mīt radi. Dinas vīramātes «šampinjonu derība» Īrijā turpināsies līdz pensijai. «Vasarā bija atbraukusi ciemos, vedām uz lidostu, es teicu: paldies Dievam, ka man nav jālido projām. Cik tā bija laba sajūta!» Dina, pozitīva un rotaļīga, zili ietonētu matu šķipsnu, kļūst nopietna. Arī Ievas vīrs vēl dzīvo uz koferiem – darba piedāvājums Anglijā bijis pārāk kārdinošs. «Klienti vienmēr jautā: ja viss tik labi gāja, kāpēc atbraucāt? Patriotisms. Mājas,» Dina ar Ievu saka reizē. Saskatās, ne pirmo un ne pēdējo reizi šajā sarunā apvalda asaras.

Viss halāts asinīs

Dina uz Angliju devās 2002.gadā pirms lielā emigrācijas viļņa. Latvija vēl nebija iestājusies Eiropas Savienībā, strādāšana tur bija nelegāla. «Ar paziņu Sarmīti braucām, tagad tas šķiet komiski, ar Rīgas kori un deju grupu, ar autobusu. Uz robežas riktīgi pārbaudīja, katru intervēja. Mēs arī bijām «dziedātājas, dejotājas».»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu