Būt Putina draugam atmaksājas • IR.lv

Būt Putina draugam atmaksājas

4
Kad Putins nāca pie varas, viņš solīja iznīcināt oligarhus «kā šķiru», kas saraususi bagātību postpadomju haosa laikos 90.gadu vidū. Taču tagad ir izveidojusies jauna magnātu paaudze — lielākoties pieticīgās padomju ģimenēs uzauguši cilvēki, kas mācējuši vairot savu turību Putina varas gados, pretī solot bezierunu lojalitāti līderim.

Rietumvalstu sankciju sarakstā iekļautā Rossija tiek dēvēta par Putina «privāto banku», jo zem tās jumta rosās vairāki prezidenta draugi un bijušie kolēģi, kas kļuvuši par miljardieriem

Dažas nedēļas pēc Krimas aneksijas šāgada martā uz sēdi vienā no Maskavas biroju augstceltnēm netālu no Kremļa sanāca valsts regulatoru pārvalde, kas tiek dēvēta par Tirgus padomi. Darba kārtībā: elektrības vairumtirdzniecības tirgus. Krievijā tas ir iespaidīgs bizness, jo veido 2% no visa iekšzemes kopprodukta, un vienlaikus dāsns komisijas maksas avots bankai, kas to apkalpo – ja vien tā tiek pie ekskluzīvām tiesībām.

Bez jebkāda iepriekšēja brīdinājuma vai sabiedriskas apspriešanas padome nolēma, ka elektrības vairumtirdzniecību turpmāk apkalpos tikai banka Rossija, kurai sākumā pat bija grūtības īstenot jauno uzdevumu. Toties tas garantē vismaz 100 miljonu dolāru gadā par starpnieka pakalpojumiem.

Drīz pēc tam Rossija tika arī pie citiem jauniem klientiem. Savus kontus uz to pārcēla vairāki valsts uzņēmumi, vietējās pašvaldības un pat Krimā bāzētā Melnās jūras flote. Notiekošajam bija labi redzams izskaidrojums. Lai sodītu Krieviju par Krimas aneksiju, jau marta beigās ASV valdība iekļāva banku Rossija sankciju sarakstā, tādā veidā liedzot piekļuvi globālajiem finanšu tirgiem. Turpretī Kremlis steidzās spert pretsoli – glābjot banku no naudas grūtībām, tai tika sagādāti jauni klienti ar prāviem kontiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu