Latgales «viltotais Zaķis» • IR.lv

Latgales «viltotais Zaķis»

3
Daudzās vēlēšanu zīmēs Dzintars Zaķis vienīgais izpelnījies plusu, bet pārējie kandidāti izsvītroti — bieži gan balsotāji nav mācējuši to izdarīt pareizi, Ir pārliecinājās, caurskatot pusotru tūkstoti Vienotības biļetenu Latgalē.

Ja Drošības policija atklās un tiesa pierādīs vismaz 78 balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, Vienotībai viens mandāts būs jāatdod Saskaņai

Vēlēšanu nakts šampanietis sagādājis smagas paģiras – par iespējamu balsu pirkšanu Drošības policija ierosinājusi sešus kriminālprocesus. Vislielākais skandāls saistīts ar Latgali, kur Vienotības sarakstā pirmajā vietā izrāvies Saeimas frakcijas ilggadējais vadītājs Dzintars Zaķis, taču viņa uzvaru apēno aizdomas par vēlētāju vervēšanu. Zaķis stingri noliedz saistību, bet Ir veiktā datu analīze Latgales iecirkņos ir nepielūdzama – vairākos novados Zaķa rezultāti tik uzkrītoši atšķiras, ka speciāli organizēta balsošana ir ticams skaidrojums politiķa pēkšņajai popularitātei.

Dīvainie plusi

Dzintars Zaķis šoreiz nekandidēja savā dzimtajā Zemgales apgabalā, no kura tika ievēlēts četros iepriekšējos Saeimas sasaukumos, bet ar trešo numuru startēja Latgalē. Zaķa iekļaušana sarakstā daudziem bija pārsteigums, jo viņa izvairīšanās no nodokļu nomaksas, pērkot jaunu Volvo, kaitēja Vienotības kā godīgu politiķu tēlam un tika bieži atgādināta medijos, turklāt politiķis iesaistīts arī citās apšaubāmās situācijās.

Taču pēcvēlēšanu rīts nesa pārsteigumu – Zaķis no trešās vietas pakāpies uz pirmo, savācot 4554 plusus, 2804 svītrojumus un apsteidzot gan Preiļu novada domes priekšsēdētāju Aldi Adamoviču, gan satiksmes ministru Anriju Matīsu. Vienlaikus Vienotības kandidāts Juris Vidiņš cēla trauksmi, ka notikusi balsu pirkšana Zaķa labā, un aizvadītās nedēļas laikā mediji apkopojuši dažādus aculiecinieku stāstus par organizētiem vēlētāju autobusiem uz Latgali un 5-20 eiro maksāšanu par balsi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu