Uz lielās skatuves • IR.lv

Uz lielās skatuves

4
Valdis Dombrovskis.
Pauls Raudseps

Eksāmens Eiropas Parlamentā veiksmīgi nolikts, bet īstais, sarežģītais darbs Eiropas Komisijā Valdim Dombrovskim tagad tikai sāksies

Neviens vēl īsti nezina, cik nozīmīgs būs Valda Dombrovska jaunais amats Eiropas Komisijā, taču jau tagad Eiropas prese un politiķi viņam pievērš lielāku uzmanību nekā vairākumam topošo komisāru. Pirms viņa uzklausīšanas pagājušajā pirmdienā The Wall Street Journal veltīja Dombrovskim veselu rakstu, The Financial Times korespondents Briselē Pīters Spīgels vairākkārt pievērsies jautājumam, kādas tieši būs jaunradītā par eiro un sociālo dialogu atbildīgā viceprezidenta pilnvaras un kā viņš dalīs atbildību par pašlaik Eiropā visjutīgāko jautājumu – dalībvalstu budžetu uzraudzīšanu – ar Pjēru Moskoviči no Francijas, kas nominēts ekonomikas un finanšu komisāra amatam.

Šādos pastāvīgas uzmanības apstākļos pat sīkākie jautājumi jāapsver no dažādiem viedokļiem. Tiekamies ar Dombrovski piektdienas agrā pievakarē restorānā Fazenda Baznīcas un Lāčplēša ielas stūrī. Varbūt tāpēc, ka vēlāk vakarā vēl kaut kas plānots, varbūt tāpēc, ka Briseles smalkumi liek ilgoties pēc pašmāju tradicionālajiem ēdieniem, varbūt tāpēc, ka izvēle tiks publicēta raksta beigās, – Dombrovskis izvēlas siļķi. Drīz viņš būs viens no ES ietekmīgākajiem cilvēkiem, bet tāpēc jau nesmādēs vienu no latviskās virtuves stūrakmeņiem.

Sākam sarunu ar viņa nedēļas galveno notikumu – trīs stundas garo iztaujāšanu, kuras laikā jautājumus uzdeva 45 Eiropas Parlamenta deputāti. Tur viņam lieti noderēja jau Latvijā attīstītās iemaņas turēties pie paša nospraustajām atbildēm uz jautājumiem, neimprovizējot un nenovirzoties no tēmas. Arī par uzklausīšanu Dombrovskis man atkārto jau agrāk teikto, ka EP deputātu priekšā sajūtas bijušas «kā studiju gados eksāmenā». Tas faktiski bijis kā darba noslēgums. Jau kopš nominēšanas 10.septembrī viņš šai dienai gatavojies, apgūstot lielu informācijas daudzumu un arī izmantojot iespēju pašu uzklausīšanu «izspēlēt», dažādiem Eiropas Komisijas darbiniekiem treniņā uzņemoties taujātāju lomas. Tas ļāvis labāk saprast formātu – ko nozīmē iekļauties atbildēm atvēlētajās divās minūtēs. Tomēr «zināms uztraukums» pirms noklausīšanās bija. Tas tomēr esot liels pārbaudījums, un katrā komisijā ir arī kāds, kas to neiztur. (Šoreiz izgāzās Slovēnijas bijusī premjerministre Alenka Bratušeka.) Taču laiks nav bijis ieguldīts velti, un Dombrovskis apgalvo – neviens jautājums nav pārsteidzis nesagatavotu. Bijis prognozējams, ka no kreisi centriskajām partijām būs daudz jautājumu par taupības politiku, par krīzes pārvarēšanas stratēģiju un par darbu dalījumu ar Moskoviči. Uzklausīšanas laikā Financial Times korespondents Spīgels tviterī rakstīja, ka deputāti pret Dombrovski izturas saudzīgāk nekā iepriekšējā nedēļā pret Moskoviči. Pats Dombrovskis ir noskatījies arī visu Moskoviči uzklausīšanu, taču nav gatavs vērtēt, kuram gāja smagāk. Viņš arī neuzķeras uz vairākkārt manis izmesta āķa un neatbild, ko īsti domājis, pēc kāda deputāta jautājuma atzīstot, ka daži krīzes laikā pieņemtie lēmumi ir bijuši kļūdaini – neko konkrētu nemin, vienīgi konstatē, ka Amerika pēdējos gados augusi ātrāk nekā Eiropa un tas acīmredzot ir saistīts ar lielākām investīcijām ASV.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu