Taukainu gaļu aizstāt ar treknu zivi • IR.lv

Taukainu gaļu aizstāt ar treknu zivi

2
Foto — Caro/Scanpix
Gunita Nagle

Rietumos aizvien populārākas kļūst olbaltumvielu diētas, kas mudina ēst gaļu, zivis un sierus, turpretim latviešu ārstes iebilst – latviešiem pārlieku patīk trekna gaļa un kūciņas

Diēta, kas neprasa skaitīt kalorijas un nepazīst nežēlīgu atteikšanos, ir daudzu apalīšu sapņa piepildījums. Kopš 70.gadiem, kad amerikāņu uztura speciālists Roberts Atkinss izstrādāja olbaltumvielu diētu, dažādas to variācijas kļūst aizvien populārākas. Amerikāņi un arī daudzi rietumeiropieši, kuru ikdienas maltītes veidoja sviestmaizes un hamburgeri, mīļuprāt atsakās no ierastās maizes, makaroniem, kartupeļiem un saldumiem, lai neierobežotos daudzumos ēstu treknu gaļu, zivis un sieru. Nesen ietekmīgais laikraksts The New York Times publicēja rakstu, kurā, atsaucoties uz nelielu pētījumu, apgalvots – cilvēki, kuri dod priekšroku ar olbaltumvielām bagātiem ēdieniem, zaudē vairāk liekā svara, un viņiem ir mazāks sirds un asinsvadu slimību risks nekā cilvēkiem, kuri samazinājuši olbaltumvielu daudzumu ikdienas uzturā līdz minimumam. 

Vai tiešām tā ir, jautājām divām Latvijas medicīnas autoritātēm: Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dietoloģijas dienesta vadītājai Lailai Meijai un šīs pašas slimnīcas kardioloģijas centra ambulatorās un diagnostiskās nodaļas vadītājai Ivetai Mintālei. Viņas nepiekrīt. 

Pirmkārt, tāpēc ka esot zinātniski pierādīts – olbaltumvielu diētas ir bīstamas, jo var izraisīt onkoloģiskas un nieru slimības. Otrkārt, Latvijas ļaudis pārlieku iemīļojuši treknu gaļu, smalkmaizītes un putukrējuma kūkas, aizmirstot tiešām vērtīgus olbaltumvielu ēdienus: zivis, pupas un zirņus. Turklāt bez ogļhidrātiem neiztikt, it īpaši tiem, kas ir graudaugos, dārzeņos un augļos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu