Apstādināt nemieru • IR.lv

Apstādināt nemieru

5
Foto — Caro/Scanpix
Anda Burve-Rozīte

Vēlēšanu nedēļas un politisko netīrumu uzbangotajās emocijās saglabāt vēsu prātu nav viegli pat līdzsvarota rakstura cilvēkiem. Kā sevi nomierināt?

Svarīgi atcerēties, ka emocionālā spriedze kļūst neveselīga tad, ja izraisa ciešanas. Daži cilvēki «sakarst» līdz pat tam, ka kļūst trauksmaini un dusmīgi. Tas, laikam ritot, ietekmē viņu fizisko un garīgo veselību. Grūtāk ar emociju kontroli veicas tiem, kuriem bērnībā trūkusi droša vide. Nedrošība viņiem seko visu mūžu, turpina pieaugt un ietekmē pašsajūtu, kā arī iespaido reakciju uz notiekošo. Taču arī šie cilvēki var iemācīties kontrolēt emocijas, izveidot racionālāku skatu un mainīt savas uzvedības modeli. Ja cilvēks piestrādā pie emocionālā līdzsvara ikdienā, viņam izdodas saglabāt vēsu prātu arī paaugstināta stresa brīžos. 

Ir naivi iedomāties, ka aizsvilšanās notiek pēkšņi, «no nekurienes». Ja trolejbusā gribas sabrēkt uz blakusstāvētāju vai pie televizora ekrāna – uz politiķi, laiks pastrādāt ar savām reakcijām. Varbūt mainīt tās. Lūk, daži padomi, kā sev palīdzēt.

1. Dziļi ieelpot acīm ciet

Svarīgi ir jebkurā sadzīviskā situācijā vispirms pašam aptvert, ka sākat uztraukties. Ja kāpj dusmu līmenis – stop! Aizveriet acis. Dziļi ieelpojiet vairākas reizes. Ja cilvēks patiešām dziļi elpo – ar diafragmu kā operdziedātājs -, skābekļa pieplūdums smadzenēs maina emocionālo stāvokli. Vēl ir svarīgi, dusmām kāpjot, mainīt darbības veidu. Ja tracina, ko stāsta TV, izslēdziet! Veiciet elpošanas vingrinājumu, un tad varat pie pārraides atgriezties. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu