Partiju pašportreti • IR.lv

Partiju pašportreti

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Politisko partiju programmas gadu gaitā kļuvušas saturīgākas, no tām var spriest arī par nākamajā Saeimā gaidāmajiem konfliktiem un sadarbību

Par partiju programmām un priekšvēlēšanu solījumiem daudzi mēdz būt visai skeptiski – nebeidzamās apņemšanās kaut ko «veicināt», «atbalstīt» un «nodrošināt» skan rosmīgi, bet to gludā nekonkrētība nedod nekādas iespējas pēc kāda laika ņemt politiķus priekšā par izvirzīto mērķu nesasniegšanu. «Veicināšana» nav mērāms lielums.

Tomēr, tāpat kā politiskajā vidē kopumā, arī programmu rakstīšanā pēdējos gados, šķiet, noticis zināms progress, un pirms 12.Saeimas vēlēšanām CVK iesniegtajās 4000 zīmju programmās ir gana daudz konkrētu solījumu, lai nākamās Saeimas laikā varētu politiķiem uzdot arī konkrētus jautājumus. Pat ņemot vērā šā politiskās daiļliteratūras žanra neizbēgamos trūkumus, piecu aptaujās pupulārāko partiju – Saskaņas, Vienotības, ZZS, Nacionālās apvienības un No sirds Latvijai – programmas tomēr sniedz vairākas vērtīgas atziņas ne tikai par pašām partijām, bet arī par nākamajā Saeimā gaidāmajiem politiskajiem saskarsmes un sadursmju punktiem. Turklāt trim no šīm partijām internetā atrodamas arī izvērstas programmas 12.Saeimas vēlēšanām. (Skat. Saskana.info; VienotībaiAugamgudri.lv; NSL – Nosirdslatvijai.lv).

Drošība priekšplānā

Vēlēšanas notiek laikā, kad sabiedrību satrauc Krievijas agresija pret Ukrainu un apdraudējums Latvijai un kaimiņvalstīm. Aizsardzības tēriņu palielināšanu līdz NATO apsolītajiem 2% no iekšzemes kopprodukta īsajā programmā iekļāvusi gan Vienotība, gan Nacionālā apvienība. Savukārt ZZS aprobežojas ar vārdiem «palielināsim aizsardzības budžetu», bet Saskaņa ne garajā, ne īsajā programmā vispār nepiemin NATO

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu