Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
ASV pastiprinās gaisa triecienus Irākā pret teroristisko grupējumu Islāma valsts, kā arī nosūtīs vēl 450 karavīrus irākiešu vietējo bruņoto formējumu apmācīšanai, paziņoja ASV prezidents Baraks Obama. Viņš ir gatavs dot atļauju arī Islāma valsts kaujinieku bombardēšanai Sīrijā. Pēc amerikāņu aicinājuma, grupējuma apkarošanas koalīcijai pievienojušās vēl 30 valstis. Attēlā: Francijas iznīcinātāji virs Irākas.

Nedēļas notikumi pasaulē

Teroristu grupējums Islāma valsts nogalinājis jau trešo Rietumu gūstekni – pērn Sīrijā nolaupīto britu labdarības darbinieku Deividu Heinsu (44). Pirms viņa teroristi nogalināja amerikāņu žurnālistus Džeimsu Foliju un Stīvenu Satlofu.

Ukrainas Augstākā Rada pieņēmusi prezidenta Petro Porošenko iesniegtos likumprojektus, kas paredz Lugan-skas un Doņeckas apgabaliem īpašu statusu ar savu pārvaldi un krievu valodas lietošanu, kā arī likumu par amnestiju separātistu kaujiniekiem. Likums paredz uz trim gadiem Doņeckā un Luganskā ieviest īpašu pašpārvaldi, «stiprināt labas kaimiņattiecības» vietējo varas iestāžu un Krievijas struktūru starpā, brīvu krievu valodas un citu valodu lietošanu šajās teritorijās. Par spīti tam, viens no Maskavas atbalstīto un apbruņoto Austrumukrainas kaujinieku grupējumu līderiem jau noraidījis šo ieceri, sakot, ka Donbass vairs nav Ukrainas sastāvdaļa.

Stājušās spēkā jaunās ES sankcijas pret Krieviju, kas vērstas pret Krievijas naftas un aizsardzības uzņēmumiem, kā arī pret bankām. To personu sarakstam, kurām noteikti ceļošanas ierobežojumi un kuru līdzekļi ir iesaldēti, pievienoti vēl 24 uzvārdi. Tiesa, Latvijas politiķu un diplomātu iebilžu dēļ ES sankciju sarakstos joprojām nav iekļuvis uzņēmums Krievijas dzelzceļš un tā vadītājs, ilggadējais Vladimira Putina sabiedrotais Vladimirs Jakuņins. Atbildīgās amatpersonas apstiprina, ka ar transporta nozari saistītu cilvēku iekļaušana sankciju sarakstā neesot Latvijas interesēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu