Populistu paisums • IR.lv

Populistu paisums

4
Pauls Raudseps

Zviedru demokrātu, Alternative für Deutschland sekmes nav radījusi krīze

Pēc Obamas Tallinas runas pacēluma un Velsas NATO samita iedrošinošajiem lēmumiem pēdējās divas nedēļas nesušas atvēsinošo atskārsmi, ka Rietumu sabiedroto blokā notiek arī kustības, kas irdina apņēmību un skalda solidaritāti. Putinam par prieku.

Šajā ziņā zīmīgi bija Zviedrijas vēlēšanu rezultāti.

Pēc astoņiem valdīšanas gadiem Fredrika Reinfelda labēji centriskā koalīcija piekāpās sociāldemokrātu vadītajai kreisi centriskajai apvienībai. Reinfelda valdība reti veiksmīgi izstūrēja valsti cauri pasaules ekonomiskās krīzes vētrām. Nodokļu samazināšana un privatizācija sasaistē ar atbildīgu budžeta politiku ir devusi rezultātus. Kopš 2006.gada Zviedrijas iekšzemes kopprodukts ir pieaudzis par vairāk nekā 10%. Cilvēku ienākumi palielinājušies par gandrīz 20%, budžetā tikpat kā nav deficīta, un valsts parāds ir tikai nedaudz virs 40% no iekšzemes kopprodukta laikā, kad vairākumam visattīstītāko valstu tas tiecas uz visiem 100%. Šiem makroekonomiskajiem sasniegumiem nākusi līdzi arī spridzīga mikroekonomiskā vide. Kura mūsdienu bērna vecāki nav dzirdējuši par datorspēli Minecraft? Tās veidotājs ir zviedru uzņēmums Mojang, kuru šopirmdien nopirka Microsoft par 2,6 miljardiem dolāru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu