Laikam biju Klucis • IR.lv

Laikam biju Klucis

5
Gustava Kluča dēls Edvards un mazdēls Aleksandrs pie slavenā mākslinieka fotogrāfijas izstāžu zālē Arsenāls.
Ieva Puķe

Pēc tēva, latviešu mākslinieka Gustava Kluča aresta padomju Krievijā viņa vienīgajam dēlam Edvardam vajadzēja pieņemt mātes uzvārdu Kulagins. Jaunībā viņš lietoja Leica kameru, ar kuru tēvs bija fotografējis politisko kolāžu varoņus

Sirms, neliela auguma, pavisam vienkāršs vīrs adītā svīterī, apmulsis no milzīgās publiskās uzmanības, viņam dāvinātās sarkanās rozes ielicis plastmasas maisiņā. Nav tik elastīgs saviesīgai čalošanai arī gadu skaita dēļ. Tieši Gustava Kluča izstādes atklāšanas dienā Latvijā šim vīram, avangarda mākslinieka dēlam Edvardam palika 79. Mazulis bērza stumbrā iekārtā šūpulī vienā no reālistiskajām gleznām, ko nezinātājs nesaistītu ar Kluča daiļradi – tas ir viņš. Arī apaļvaidzis puisēns citā darbā ir Edvards. Tepat netālu – Gustava Kluča sievas, 1991.gadā mirušās krievu mākslinieces Valentīnas Kulaginas portrets.

Satikts izstāžu zālē Arsenāls, maskavietis Edvards ved iepazīstināt ar vēl kādu ģimenes locekli – savu dēlu un Gustava Kluča mazdēlu Aleksandru. «Paskatieties – man šķiet, šajā fotogrāfijā viņš ir līdzīgs Sašam,» pa ceļam rāda palielinātu melnbaltu uzņēmumu, kurā Gustavs Klucis, darba drēbēs un proletārisku cepuri galvā, paceltām rokām iemēģina kāda fotokolāžas tēla, sociā-lisma varoņa pozu. Patlaban Rīgā izstāžu zālē Arsenāls apskatāmā slavenā latviešu konstruktīvista izstāde Kāda eksperimenta anatomija ir ne tikai lielākā, bet arī personiskākā, ne jau tālab vien, ka no Maskavas bija atbraukuši tuvākie radi, arī viņa mazmeita Marija.

«Kādas emocijas? Pozitīvas,» Edvards, tik nepieradis pie žurnālistu jautājumiem, atbild lakoniski, cenšas sarunu nestiept garumā. «Mani pārsteidza vēriens, likās – tā būs divas reizes mazāka. Milzīga izstāde, milzīgas zāles! Reprezentatīvi pārstāvēti visi viņa daiļrades aspekti no plakātiem līdz gleznām un skicēm,» daudz atsaucīgāks sākumā ir Gustava Kluča mazdēls Saša, četrdesmitgadnieks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu